Szerinte túl szigorúak.

Varga Juditnak nem tetszik, hogy az EU-ban komolyabban vennék a jogállamiságot

A jogállamiság nem válhat politikai zsarolóeszközzé – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn azzal összefüggésben, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még megválasztása előtt ígéretet tett arra, hogy évente jelentést készítenek a tagállamok jogállami helyzetéről.

"A jog uralma elsődleges Európában, de ha ez politikai nyilatkozatok szintjén kerül bevetésre, akkor könnyen a zsarolók uralmává válhat" – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: a jogállamiságnak nincs egzakt fogalma, az alkotmányos történelmi fejlődés eredményeit jelenti.

A jogállamiság témája csak az egymást kölcsönösen tisztelő tagállamok párbeszéde keretében képzelhető el, de nincs zsinórmértéke, amely alapján egy tagállamot jónak vagy rossznak lehetne minősíteni – mondta.

Azzal Magyarország is maximálisan egyetért, hogy a jogállamiság elsődleges, de ha ezt a jogállamiságot különböző politikai célokra zsarolóeszközként próbálják használni, akkor lesz a jog uralmának vége – szögezte le.

Ha nincs meghatározva mi az a norma, amelynek meg kell felelni, amihez akár pénzügyi szankciók is párosulhatnak, az maga a jog uralmának vége – mondta.

A miniszter rámutatott: Ursula von der Leyen megválasztása előtt már felmerült ez a kérdés egy belga-német javaslatként.

Ez egy kormányközi párbeszédet irányzott elő, nem az európai intézményeket bevonva akarták vizsgálni a jogállamiságot, hanem egymást kölcsönösen tisztelő tagállamok alkotmányos párbeszéde lett volna. Sajnos, ez alakult át egy intézményesített jogállamisági jelentéssé. Magyarország számos politikai fenntartását fejezte ki az ötlettel kapcsolatban, Magyarország és Lengyelország vétózta is, így az elképzelés nem is élvezi a tagállamok egyhangú támogatását – közölte.

Az előzetes munkák alapján arra következtetünk, hogy forráskritikával kell kezelni a bizottsági elnök által szeptember végére ígért jelentést – mondta a miniszter.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy "nem ugyanolyan súllyal esik latba a jelentés elkészítésénél például tagállami kormányoknak a véleménye, mint a különböző NGO-k kereszthivatkozásaiból felépített álbizonyítékok rendszere" – fogalmazott.

Hozzátette: ezért is igyekszik többek között a közösségi oldalán is minél több információt megosztani. Példaként említette a kettős mércére, hogy míg Magyarországon az igazságügyi miniszternek semmilyen intézményes ráhatása nincs igazságszolgáltatási rendszerekre, például az ügyészségre, addig más országokban ezek közvetlenül az igazságügyi tárcához tartoznak.

Varga Judit azt is érdekes kérdésnek nevezte, hogy milyen politikai következményei lehetnek, ha a jogállamisági jelentés nem élvezi minden tagállam támogatását.

Emlékeztetett: a tagállamok a csatlakozásukkor nem hatalmazták fel ilyen hatáskörrel az Európai Bizottságot, ezért politikai szempontból elképzelhetetlennek nevezte, hogy a jelentésnek következményei legyenek.

A miniszter magát a jogállamisági jelentésben szereplő témaválasztást is önkényesnek nevezte, azt nem vitatták meg, és kifogásolta, hogy a nemzeti kisebbségek helyzete nem kapott helyet benne.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Balogh Zoltán

154 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@kereső: Miért kellett volna erről határoznia, ha kérdésként sem merült fel? Komolytalankodsz! :-)
csak úgy....
@kereső: nem vagyok egy irigy ember de töled irigylem a türelmedet!
valami gyógypedagógusi hátteres lehesz,aki bele szokott vagy törödött ..
kereső
@Shikari: Én komolytalankodok? Nem te hivatkoztál az AB-re?,meg a határozatára? Ne légy már ennyire molylepke emlékezetű.
kereső
@csak úgy...: Nem talált, ami a foglakozást illeti. Bár szakmámból adódóan sokféle emberrel hozott már össze a sors.És mivel velük kellett dolgoznom, igy gyakorolhattam a türelem "erényét". A butákat-még a mesterségeseket sem-nem birom, na ott nincs türelem.
Shikari
@kereső: AB nem is foglalkozott vele mert fel sem merült amit említettél. Még az ellenzék ellenség részéről sem. Akkor miről beszélsz? A piros hóról? :-))))))))))))
kereső
@Shikari: Felébredtél bozgor? Te hivatkoztál rá. Nem tudom emlékszel-e 2011 szilveszterére? Az operaházi tüntetésre? Mi ellen is szólt? És ha már AB. Akkor az Alkotmány Biróságnak hivatalból kellett volna vizsgálnia az egész szavazást az 1989/90-es alkotmányhoz viszonyitva.És akkor rögtön megállapithatta volna az alkotmánysértést. És nam csak tartalmillag, hanem még eljárás jogilag is.Valamikor majd tanulmány lesz ebből is, hogy a "láthatatlan alkotmány óre", hogyan nem ! szólalt fel a nyilvánvaló alkotmányellenesség ellen.Az idő a Magyar Köztársaságnak dolgozik, bármit tesztek is.Te meg ne itt lopd a napot. irány haza szavazni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. October 22., 21:13
Polgár Tünde felől rárohadhat a fiára a koszos ruhája
Itthon - 2020. October 22., 20:56
Motoros és egy teherautó csapódott egymásba