Az állatok haláláról igazolást kiállító állatorvos állítja: amikor ő látta az állatokat, még nem voltak megcsonkítva.

A Természetvédelmi Hatóság úgy tudja, hogy eltávolították annak a két elefántnak, Mambónak és Bettynek az agyarait, amelyek a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafariparkban éltek. Ezt a szervezet közölte az Állatmentő Sereg nevű állatvédelmi szervezettel – vette észre a Blikk.

A lapnak nyilatkozott Sós Endre állatorvos, aki egy harmadik elefánthoz, Tongához érkezett ki.

A harmadik elefántot szerencsére sikerült megmenteni, de a helyszínen arra kért a család, hogy a másik két elefántot is nézzem meg. Ők sajnos már nem éltek, ezért állítottam ki az erről szóló igazolást.

Az orvos állítja:

amikor utoljára látta az elpusztult állatokat, megvolt az agyaruk.

A 37 éves Mambo és a 35 éves Betty augusztus közepén pusztult el, tulajdonosuk, René Casselly azonban csak október 21-én erősítette meg az erről szóló hírt. Akkor azt közölte, hogy az állatok pusztulásának oka még nem világos, de amint információja lesz róla, közölni fogja.

Újabb részletek derültek ki a rejtélyes körülmények között elhunyt szadai elefántokról

Állatvédők már nyáron arról írtak, hogy az elefántok szállítás közben pusztultak el, erre azonban a tulajdonos úgy reagált: a pletyka hazugság. Később az Agrárminisztérium hivatalosan azt közölte:

bár a vizsgálat még folyamatban van, az állatok pusztulását valószínűsíthetően a szállítással összefüggésbe hozható baleset okozta.

Az is kiderült később, hogy

Casselyék „kegyeleti okokból” nem kérték az állatok boncolását, de a hatóságoknak bejelentették a történteket. Ez utóbbi kijelentést a Telex kértésére néhány nappal később cáfolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih).

A szervezet hatósági vizsgálatot indított az ügyben „állatvédelmi és az állati hullák megsemmisítésére vonatkozó szabályok megsértése tárgyában”, mert az elefántokat eltemették, holott a szabályok szerint el kellett volna égetni őket.

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció) 

(blikk.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.