Csapadékzóna éri el hazánkat ma délután ami havazásba váltó esőt hoz számos helyen. Az előrejelzések szerint a hegyekben akár 20 centiméternyi hó is hullhat.

Reggel akár 20 centiméternyi hóra is ébredhet

Fotó: Unsplash

Vasárnap délután délnyugat felől egy csapadékzóna éri el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik – írja Facebookon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A figyelmeztető előrejelzésük szerint éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 centiméternyi tapadó hó hullhat.

A legintenzívebb csapadéktevékenység azonban éjszaka várható, amely a legtöbb helyen kezdetben esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. Mint írják, a halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hócentiméterekben is nagy eltérés lehet kis területen belül.

A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 centiméternyit meghaladó vizes, tapadó hó. A Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben a 10 centimétert, főként a hegyekben a 20 centimétert is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége – olvasható az OMSZ előrejelzésében.

Hétfőre ezért kilenc megyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést havazás miatt.

A Dunától nyugatra jellemzően 5 centiméter alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten is még eső várható, az előrejelzés szerint itt majd napközben válthat át a halmazállapot. A meteorológiai szolgálat ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a mediterrán ciklon természetét ismerve a változás fennállhat.

Pénzcentrum

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.