A fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 1,34 millió forint, ami csupán 2 százalékkal magasabb a tavalyi és tavalyelőtti árszintnél. Mindössze négy kerület átlagára van az 1 milliós határérték alatt. A vármegyeszékhelyek közül Debrecen, Zalaegerszeg és Szeged a legdrágább 1 millió forint feletti átlagárakkal.

Horror az ingatlanpiacon – Mélyen zsebbe kell nyúlni, ha lakást akar venni

Fotó: freepik.com

Ellentmondásos helyzet alakult ki az országos lakáspiacon. Miközben a használt lakóingatlanok piaca jelentősen élénkült az idén, az új építésűeké egyelőre lassabban talál magára. Az ingatlan.com elemzése az első negyedéves hivatalos lakásépítési adatokat értékeli, miközben bemutatja a májusra jellemző átlagos négyzetméterárakat is – számolt be a blikk.hu.

Visszaesett a lakásépítési kedv

Tavaly lényegében befagyott az új építésű lakások piaca, ami idén is csak lassan talál magára. 2023-ban a lakáspiac minden szegmensében kevesebb vevő tűnt fel, ráadásul a befektetők is inkább a kimagasló hozamot nyújtó állampapírokat választották korábbi kedvenceik, az új lakások helyett.

A kínálat ugyanakkor fokozatosan bővült, 2022 májusához képest országosan 29 százalékkal több új lakásból válogathatnak a vevők, miközben a fővárosban 56 százalékos a növekedés. Idén már vannak jelei annak, hogy a kereslet lassan magára talál és elkezdi felszívni a kínálatot, viszont még mindig nincs annyi vevő a piacon, mint amennyit a lakásépítésbe beruházók elegendőnek találnának. Emiatt nem is vágnak bele komolyabb fejlesztésekbe – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ennek is köszönhető, hogy az idei első negyedévben az átadott új lakások száma 23 százalékkal, 2800 alá csökkent. A lakásépítési kedv szintén negatív eredményt mutat, a kiadott lakásépítési engedélyek száma több mint 9 százalékkal, 4524-re mérséklődött.

A szakember azt is elmondta, a bizonytalan időszakokban – mint például tavaly –, a nagyobb társasházakat építő lakásfejlesztők helyére a magánépítkezők lépnek, ők adják a lakásépítések gerincét. Ez abból is látható, hogy az első negyedévben átadott új lakások 51 százaléka volt családi ház, míg egy évvel korábban csak 44 százalékos volt az arányuk.

A legnagyobb kihívást a kamatkörnyezet jelenti

A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást. 2019 és 2021 között 3-4 százalékos kamattal is lehetett lakáshitelhez jutni, 2022-ben pedig a 2,5 százalékos kamatozású zöldhitel mozgatta az új lakások piacát. Ebben az időszakban a lakásépítés és az új lakások piaca is jobban pörgött. 2023-ban viszont megugrottak a kamatok, így az újlakás-vásárlási kedv is jelentősen csökkent. A fejlesztők általában hitelből építik ezeket a lakásokat, ezért a magasabb kamatok az új projektek beindítását is lassítják – mondta a szakértő.

Mennyibe kerülnek az új lakások?

Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára 1,34 millió forintos szint körül mozog, ami 2 százalékkal több, mint tavaly vagy tavalyelőtt májusban. Az utóbbi 1-2 évben stagnáltak az új lakások átlagárai, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy olcsók lennének.

Mindössze a XVII., a XVIII., a XX. és a XXIII. kerületben maradtak 1 millió forint alatt a négyzetméterárak. A legjelentősebb újlakás-kínálattal rendelkező IX., XI. és XIII. kerületben viszont 1,4-1,6 millió forintos átlagárral számolhatnak a vevők négyzetméterenként.

A vármegyeszékhelyek közül Debrecen, Zalaegerszeg és Szeged is 1 millió forint feletti átlagárnál jár. A legnagyobb kínálattal Debrecen mellett Kecskemét és Pécs rendelkezik, előbbi városban 746 ezer, utóbbiban 933 ezer forintért hirdetik az új lakások négyzetméterét.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
O1G kinai es arab migransai felbasztak az arat. Ennyi.
Feller_Peti
@Yoda69: Libsi dollárbalos hazaáruló parazita balfaszkám, könnyű ide bebiflázni, az ilyen és hasonló szemetet. De akkor most egy a realitástól nem elrugaszkodott tény: Ropóbálát-e már például Münchenben, környékén, vagy bármelyik EU-s területen lakásárakat nézni?

Külföldön még drágábbak a lakások. Te szerencsétlen, a cikkíróval együtt.
balos
Az a baj,hogy rengeteg a kókler a kivitelezők között,akik olyan munkát végeznek sokk pénzért,amit a Mekk Elek is megirigyelhetné!Az ingatlan piac és a bankok pedig szimbiózisban vannak,minél több a hitelkihelyezés annál több a bedőlt hiteles!Minél több a kókler annál többen keresnek a hiteleseken!
Yoda69
@Feller_Peti: Feka, te bolsevik fasszopo barom!
Nemetorszagban a berek es nyugdijak 5x-se a magyarnak, mikozben az inflacio a fele.
Te idiota allat, elobb tajekozodj, aztan bofogd ide a szarodat.
Clavigo
@Feller_Peti: Pfhejjj,,de buta vagy te ,,bazd meg..!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.