Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja szerint már átestünk a harmadik hullám tetőzésén. 

"Ez persze nem azt jelenti, hogy a bajokon is túl vagyunk, a borzasztóan túlterhelt egészségügy miatt a lecsengés üteme is nagyon fontos lesz”

- nyilatkozta Ferenci a Portolio.hu-nak.

Ennyire lesznek védettek a tanárok az iskolák újranyitásakor a szakértő szerint

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A teljes védettség a második oltást követően alakul csak ki, viszont a pedagógusok néhány nappal az oltásuk után vissza kell, hogy menjenek tanítani, hiszen nyitnak az általános iskolák a jövő héten. A kérdés már csak az, hogy lesz-e „részleges” védettségük.

Az április 19-én újrainduló oktatás kapcsán Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja a Portfolio kérdésére elmondta, hogy

a Pfizer vakcinával kapcsolatban tudjuk, hogy az első oltás mikor kezdi el kifejteni a hatását, megadták ugyanis napról-napra az oltott és a kontrollcsoportokban tapasztalt megbetegedések számának alakulását.

"Ezen az látszik, hogy az első 10-11 napban ugyanolyan valószínűséggel lesznek betegek azok, akiket beoltanak, mint azok, akiket nem. A 11. nap környékén azonban a két görbe élesen elválik egymástól, és az oltottak már sokkal kisebb valószínűséggel kapják el a vírust. Ez azt jelenti, hogy az első vakcina beadását követően 10-12 napig nincs védőhatás, utána azonban nagyon gyorsan kialakul a védettség"

Azok a pedagógusok, akiket a mostani célzott kampányban oltottak, Pfizer oltást kaptak, így könnyű kiszámolni, hogy milyen védettséggel bírnak az iskolák megnyitásának időpontjában. Április 19-i nyitással számolva, jelen tudásunk szerint aki április 5. előtt megkapta az első dózist, annak 60-80% körüli lesz a védettsége a vírussal szemben, amikor belép az iskola kapuján, akinél viszont nem telik el 11-12 nap az oltás beadása után, annak gyakorlatilag nem lesz védettsége

– mondta Ferenci.

A legmagasabb hatékonyság a 2. oltás után alakul ki. „A Pfizer/BioNTech vakcinájának 95%-os a hatékonysága a klinikai vizsgálatok alapján, ami azt jelenti, hogy a második dózis beadását követő 7. nap után ennyivel csökken a tünetes megbetegedés kockázata az oltatlansághoz képest” – mondja Ferenci.

A szakértő a vakcinák védettségi faktoráról is beszélt a lapnak.

"Vannak olyan vakcinák, amelyeknél nagyon jól dokumentált a védettség kialakulásának folyamata az első oltás után, a két oltás között, illetve a másodikat követően, míg néhányról csak annyit tudni, hogy a második oltás után milyen valószínűséggel véd meg a fertőződéstől. A Pfizer oltásáról például nagyon részletesen ismerjük az eredményeket az első oltás beadásától fogva, a Sinopharmról azonban szinte semmit nem tudunk, csak a végeredményt, hiszen arról a vakcináról egyébként is csak minimális információt közöltek nyilvánosan"

- mondta a biostatisztikus.

Oroszi Beatrix, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja ezzel kapcsolatban azt mondta tegnap a Népszavának, hogy

amíg valamennyi pedagógus meg nem kapja a második oltását és azt követően nem telik el még további két hét, a tanároknak, illetve az iskolába járó diákoknak maszkot kellene viselni és távolságot kellene tartani. Még akkor is, ha maszkban tanítani nem feltétlenül könnyű, de nem is lehetetlen

Forrás: Portfolio.hu

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.