2021-ben összesen 7186 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ebből 2000 esemény az utolsó negyedévben történt. A tavalyi évben 86-an lakástűzben, 21-en szén-monoxid-mérgezés miatt vesztették életüket.

A katasztrófavédelem honlapján található cikk szerint tavaly összesen 7186 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ebből 2000 eset az utolsó negyedévben történt, az összesen leégett otthonok 125 és fél ezer négyzetmétert tesznek ki, ami akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont.

Tavaly több mint százan haltak meg lakástűz vagy szén-monoxid-mérgezés miatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

"A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben tizennégyen. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A legtöbb tragédiával végződött lakástűz Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint Budapesten volt.

A 2021-ben keletkezett lakástüzek eloltásához 6500 munkaórára volt szükség, összesen 14087 tűzoltóautót riasztottak ilyen esethez. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 337 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezetett tűzhöz"

- olvasható a cikkben, amely szerint a tűzzel érintett otthonok közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, pedig ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ilyenkor még van esély a kisebb tüzeket megfékezni, hamarabb lehet értesíteni a tűzoltókat, akik több értéket tudnak megmenteni.

A katasztrófavédelem a cikkben arra is kitért, hogy szén-monoxid-érzékelőből viszont már egyre több található a lakásokban, ennek lehet betudni, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. 

Tavaly több mint 1000 alkalommal kaptak ilyen riasztást, negyvenhárom ember életét sikerült a gyors reagálással megmenteni, 261-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, 21 fő hunyt el, a legtöbben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megyében.

"A legsúlyosabb eset 2021 júniusában történt, amikor egy négytagú család vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben Budapest hatodik kerületében. Az áldozatok közül kettő gyerek volt.

Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amely nyílt lánggal működik. A tragédiák elkerülése érdekében megfelelő levegő-utánpótlást kell biztosítani a fűtőeszköz és vízmelegítő környezetében, és célszerű a készülékek közelében, fejmagasságban egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni"

- áll a cikkben.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.