Hétfő késő délutántól hózáporokra is lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn észak felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, csak kisebb körzetekben lehetnek szakadozások és rövid napos időszakok, határozottan estétől csökken a felhőzet északkelet felől. Délelőtt az északkeleti határ közelében gyenge havazás előfordulhat, majd délutántól az észak felől érkező csapadékzónából zápor, hózápor több helyen előfordulhat. 

Durva széllökésekkel indul a hét

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Hétfőn napközben tovább erősödik a szél, a délnyugati tájak kivételével sokfelé viharos lökések kísérik majd az északnyugati irányú szelet. A legerősebb lökések általában 65-90 km/h között várhatók. Elsősorban a hegyvidéki tájakon (Dunántúli- és Északi-középhegység,) 90 km/h-t meghaladó lökésekre is számítani lehet, de akár síkvidéken (Kisalföldön, illetve az Alföld északi részén) is lehetségesek 90 km/h körüli lökések. A késő esti órákra némileg veszít erejéből a légmozgás, de élénk, erős lökések egész éjszaka előfordulhatnak.

A széllökések miatt Győr-Moson-Sopron megyére másodfokú, Veszprém, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest (és benne Budapest), Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád-Csanád megyékre elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

A csúcshőmérséklet többnyire 5 és 10 fok között alakul. Késő estére -3 és +4 fok közé hűl le a levegő.

Hétfő éjjel a déli, délnyugati tájakon eleinte még sok lesz a felhő, futó zápor, hózápor előfordulhat, majd az éjszaka második felében már ott is jobbára derült ég várható csapadék nélkül. Az északnyugati szél veszít erejéből, de többfelé élénk, a hegyekben erős marad még. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és 0 fok között alakul, de helyenként pár fokkal hidegebb is lehet.

Kedden az ország nagy részén napos idő valószínű, de helyenként számítani lehet rétegfelhőzetre, főleg az északkeleti megyékben, majd fátyolfelhők is sodródnak térségünk fölé. CSapadékmentes lesz az idő. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, néhol még viharossá fokozódhat, majd a nap második felében mindenhol csillapodni kezd a légmozgás. Kora délután általában 3, 8 fokot mérhetnek.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.