Éjjel zivatarokra és viharos széllökésekre is számítani lehet, elsősorban az Alföld déli részén. Szerdán is esőre és viharos szélre kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden többnyire borult lesz az ég, de átmenetileg nagyobb területen is csökkenhet a felhőzet. A csapadékzóna északkelet felé helyeződik át, majd a déli órákban elhagyja hazánkat. Ezzel együtt délnyugat felől már érkezik is a következő csapadékzóna, melyet újabbak követnek. 

Kedden sem áll el az eső, a hegyekben pedig havazhat is

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Döntően eső várható (10-20 milliméternyi), de az Észak-Dunántúl és az Északi-középhegység magasabb részein havas eső, havazás is lehet, és ezeken a területeken 24 óra alatt a csapadékmennyiség meghaladhatja a 20 milliméternyit. Emellett kisebb eséllyel időszakosan a Nyugat-Dunántúlon is havazásba fordulhat néhol az esőzés. A hegyvidéki tájakon (újabb) néhány centiméternyi vizes, tapadó hó hullhat, amely olvadni fog.

A jelenleg vonuló csapadékzóna intenzívebb gócait délkeleten, keleten alacsony valószínűséggel dörgés, villámlás is kísérheti. Késő este, szerdára virradó éjszaka elsősorban a Dél-Alföldön már nagyobb eséllyel alakulhat ki zivatar, és ekkor Békésben, Csongrádban zivatargócoktól függetlenül is előfordulhatnak 60-70 km/h-t elérő, esetleg meghaladó széllökések a déli szélből.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 13 fok között alakul. Késő este 2, 12 fok valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat keddre zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékre. Utóbbi két megyére elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki a várható, akár a 70 km/h-s erősséget is meghaladó széllökések miatt. Az eső miatt Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést a meteorológiai szolgálat, ezeken a területeken 24 óra alatt 20 millimétert is meghaladhatja a lehullott capadék mennyisége.

Szerda reggel a keleti tájakon sok lesz a felhő, és többfelé várható eső, néhol beágyazott zivatar is előfordulhat. Napközben átmenetileg a legtöbb helyen vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Délutántól újra elszórtan várható eső, zápor. Halmazállapot-váltás nappal az északkeleti hegycsúcsokon valószínű, estétől az északnyugati megyékben kezdődhet. A déli, délnyugati szelet sokfelé erős lökések kísérik. Estétől a Dunántúlon északira fordul az áramlás. Hajnalban 1 és 9, kora délután 5 és 14 fok között alakul a hőmérséklet, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten az enyhébb idő.

Szerdára a meteorológiai szolgálat zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékre. Utóbbi két megyére elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki a várható, akár a 70 km/h-s erősséget is meghaladó széllökések miatt. Az eső miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre adtak ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.