Lukács László piarista szerzetes, a Vigilia folyóirat volt felelős kiadója és főszerkesztője életének 87. évében hunyt el.

Meghalt Lukács László

Lukács László piarista szerzetes 87 éves volt. Forrás: Pixabay

Lukács Lászlót azonban az egyik utolsó polihisztornak nevezhetjük, hiszen alig van olyan szegmense a világnak, amelyhez ne értett volna, ne tudott volna hozzászólni – írja a Népszava.

Isten hű szolgájaként igyekezett a legtöbbet nyújtani mindabban, amibe belekezdett, maximalizmusa nem ismert határt. Sikeres volt teológusként, angoltanárként (dogmatikából, illetve az ELTE magyar-angol szakán irodalomtudományból doktorált), tanárként, a piaristák kecskeméti iskolaigazgatójaként, a Vigilia folyóirat felelős kiadójaként, 1989 és 1995 között az Új Ember katolikus hetilap felelős szerkesztőjeként és kiadójaként, majd később a Sapientia főiskola főigazgatójaként.

Lukács László sok nyelven beszélt, kiváló nyelvtudásának köszönhetően páratlan külföldi kapcsolatokkal rendelkezett. 1991-ben II. János Pál történelmi magyarországi látogatásának ő volt az egyik főszervezője és lebonyolítója.

1990-ben a New York-i St. John Egyetem díszdoktorává választották, 1991-ben Leopold Kunschak-díjban, 1995-ben Pulitzer-díjban részesült. 1999-ben Kodály Zoltán közművelődési díjjal, 2011-ben a Pro Urbe Budapest díjjal tüntették ki. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020-ban Pro Cultura Christiana díjat adományozott számára.

Számos könyvet írt, életének utolsó éveiben különösen büszke volt a XVI. Benedek teológiájáról írt művére.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.