Csak „jelentős anyagi kifeszítettség mellett sikerülhet a budapesti lakásvásárlás” azoknak, akiknek nem jár semmilyen állami támogatás.

Kimondta végre az MNB: támogatás híján lehetetlen lakást venni Budapesten

Kábé ekkora lakást tud venni Budapesten az átlagos magyar adófizető. Forrás: Pixabay

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új lakáspiaci jelentésének bemutatóján kiderült, hogy azok a családok is nehéz helyzetben vannak, akik jogosultak valamilyen állami otthonteremtési támogatásra – írja a Pénzcentrum.

2022 végén csökkenni kezdtek a lakásárak, – országos átlagban 3,6 százalékkal – ezzel enyhült a hazai ingatlanok felülértékeltsége, miután az évben 19 százalékkal kevesebb tranzakciót regisztráltak az előző évhez képest.

A kereslet visszaesésében szerepet játszhat a bizonytalan gazdasági helyzet miatti kivárás, illetve a magas kamatok is. Az idei első negyedévben tovább csökkentek a tranzakciószámok és a lakáspiaci kínálatban sem várható bővülés.

Magyarországon 68 százalékkal esett vissza a lakáshitelezés volumene, a vizsgált országok közül a legnagyobb mértékben. A korábbi, átlagosan 14 milliós hitelösszeg pedig év elejére 10 millióra mérséklődött.

A lakásvásárlási lehetőségek kapcsán a jelentés szerint a fővárosi lakáspiacon már azoknak a családok számára is romlott a lakáspiaci elérhetőség, akik jogosultak lennének az állami támogatásra. Akiknek pedig nem jár semmilyen állami támogatás, azoknak csak jelentős anyagi kifeszítettség mellett sikerülhet a budapesti lakásvásárlás.

Az első negyedévben a bankok a lakáshitelek iránti kereslet további csökkenését tapasztalták, előretekintve azonban már keresletélénkülést remélnek. A bérleti díjak esetében visszaesés nem, csak megtorpanás látszik. Az első negyedévben is emelkedtek az albérletárak, de alacsonyabb dinamikával, mint 2022-ben.

2022-ben 20,5 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, ami mindössze 3,2 százalékkal haladta meg a 2021. évi szintet, viszont a 2023. első negyedévi átadások 20,2 százalékkal csökkentek éves összevetésben. A magyar lakásállomány 0,45 százalékos éves megújulási rátája európai viszonylatban továbbra is alacsony.

A hazai építőipar számára a munkaerőhiány mellett egyre nagyobb korlátot jelent a termelésben az elégtelen kereslet, és az anyag- és munkaerő költségekben megfigyelhető két számjegyű éves áremelkedés is megnehezíti az új projektek elindítását.

A családi házak esetében visszaesés, míg a többlakásos épületekben kiadott lakásépítési engedélyeknél jelentős bővülés volt megfigyelhető. Utóbbit a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa átmeneti jellege döntően befolyásolta. 2023 első negyedévében a kiadott új építési engedélyek lakásszáma 37,6 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Forrás: Pénzcentrum
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.