A Kelet-közép európai részleges autokráciákban az ellenzéknek reális esélye van választáson leváltani a kormányt, például Szlovákiában vagy Lengyelországban.

„A rendszer tönkremenetele egyre jobban látszik” – eddig marad az országban Orbán rezsimje

Már az első ciklusban óriási bakik tömegét láttuk. Forrás: Klikk TV

Nálunk viszont a „tökéletessége” miatt fog összeomlani a rendszer – mondta a Klikk TV Tíz című műsorában Ágh Attila, egyetemi tanár, politológus.

Orbán rendszere tökéletes autokrácia éppen ezért fog rövid időn belül elbukni, és pontosan ezért „nem lehet azt elvárni, hogy egy kellemes hétvégén lezajlik. Napközben elmentünk szavazni, estére kiderült, hogy leszavaztuk a kormányt.”

Ágh szerint választási vagy kormányzati szakaszonként Orbán és a Fidesz-elit komolyan építkezett. „Az első két ciklusban mindenféle dolog történt, de lerakták az autokrácia jogi-politikai alapjait. Már akkor is számos olyan lépést tettek, amely kizárta az ellenzéket a politikai térből. A gazdaság meghódításának és átszervezésének irányába fordultak, a harmadik ciklusban már a kulturális szféra meghódításán dolgoztak, a médiára való törvényt meghozták már az első ciklusban.”

A belső építkezés együtt járt egy újfajta társadalmi szervezettel, ami elszakította egymástól a makropolitikát és a szakpolitikát. Olyan társadalmi szerkezetben, amelyben kialakult egy személyi függés, eleve bele volt programozva az, hogy a közpolitika tönkremegy.

„A személyfüggő országokban elvárás a politikai hűség. Már az első ciklusban óriási bakik tömegét láttuk, és ezek az emberek nem ütik meg a bokájukat, ha a politikai hűség játékszabályait betartják. És miután nem hozzáértő emberek vannak, a rendszer tönkremenetele egyre jobban látszik.”

A nyugati válságérzékelés alapigazsága, hogy egy erőteljes fájdalomérzésnek kell kialakulnia a társadalomban ahhoz, hogy eljusson egy átalakulási folyamathoz. Nálunk még nem jutottak el idáig – tette hozzá.

Ágh Attila szerint Orbán és a rezsimje eddig csak kellemetlenséget okozott az uniónak, de most már akadályt jelent a működésében. „A Huxit nem az lesz, amiről beszélnek a sajtóban, hanem a European Political Community, amelyben ki leszünk szorítva a perifériára.” Ennek a szélesebb körű szervezetnek az lenne a lényege, hogy a belépő országok ezt csak fokozatosan tehetnék meg, szakpolitikák szerint, és van egy olyan szcenárió, hogy Magyarország ugyanígy kipasszírozható lesz részlegesen – fogalmazott.

Az Orbán-rendszer bukása előrelátható, de az ellenzéki nagypolitika felépülése újabb fájdalmas időszak lesz, mert ennek az ellenzéki struktúrának a továbbvitele ezeket a problémákat nem oldja meg.

Forrás: Klikk TV
Fotó: Klikk TV

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómió: Agyadra (pardon, agyhelyedre) ment az efftársazás te elmebeteg. Sok volt a munkásőrképzés, nem tudod elereszteni, te elmebeteg kotorék csicska?
Nem csinálsz mást, mint Böszmézel, buzizol, efftársazol.
Csak magadat adod, te félkegyelmű suttyó!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@verőce21: Ezt sem érted agyalágyult.
Ugyan azt a faszt szopja mindenki, de te élvezed.
csak úgy....
@verőce21: te viszont az a boldog fideszes kategória,akinek a szájában és a farában is van 1-1 , -gratulálok! :)
Istenakinincsen
@Őrnagy: tegnap, 23:33 Te gyagyásozol én félkegyelműzök, cserélhetünk, de a lényegen ez nem változtat. Olyan óvodás szint ez mint amikor ő kezdte én csak visszaütöttem. Ezen könnyen túl lehet lépni, nem kell minden szarért megsértődni és háborúzni. Leültem és nem is zavarna az egyes ha megérdemelném! Honnan tudhattam volna azokat a dolgokat amiket leírtál, mielőtt leírtad?
szegény hazám
Istenakinincsen
@Őrnagy.
Olvasom a hozzászólásaitokat, értelmes jó okfejtések. A végén pedig mint az óvodások a homokozóban belemásztok egymás lelkivilágába. Miért? Mért kell a másikat megbántani, ha más a véleménye. Mért kell gyagyásnak, vagy félkegyelműnek titulálni, hiszen Ti magatok is tudjátok, hogy nem az. Mért nem lehet elgondolkodni a másik véleményén annak megbántása nélkül. Én nagyon sok alkalommal ezért nem is írok, nem kapcsolódom be, mert semmi szükségem rá, hogy elveim, meggyőzödésem miatt sértegessenek. A párbeszédre, a vélemények kicserélésére természetesen szükség van, de nagyon nagy hiba, ha azok ilyen módon óvodások szintjén végződnek. Olvasok egy nagyon értelmes karakán vélemény, aztán derült égből a villámcsapás: gyagyás, félkegyelmű.
Amit eddig leírt jó elgondolkodtató, na de a vége? Most én ne használjam azt az utolsó sorokat amit Ti szoktatok. Gondolkodjatok már el, és próbáljátok egymást művelt emberi módon megbecsülni.
szegény hazám
A professzor úrról pedig csak annyit, hogy akit tanított, akit vizsgáztatott az biztos, hogy feltekint rá. Nem Ő tehet arról, hogy milyen rendszerben kellett oktatnia, de becsülettel helyt állt.
Istenakinincsen
@szegény hazám: tegnap, 21:25 Igazad van és ez fontos! Akkor tudom csak megérteni amikor leírja normálisan. Félszavakból csak azok értik egymást, akik szavak nélkül is ugyanazt érzik. Hibáztam belátom és túlléptem rajta. Honnan tudhattam volna hogy őrnagy nevű fórumtárs értelmes? Ez most derült ki, mint derült égből egy villámcsapás!
Igyekeztem normális párbeszédeket folytatni más emberekkel is és nem jött össze ezért megvadultam elegem lett és primitív bayer stílusban folytattam tovább...hátha azt megértik. Bocs de elegem van:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.