Nemsokára újabb 2-300 ezer vendégmunkás érkezhet Magyarországra, hála a kormány intézkedéseinek.

Nincs elég magyar melós, Heves megyében már filippínók szedik a gombát

Illusztráció: Pixabay.com

Évek óta nincs elég ember Demjén környékén a mezőgazdasági munkára, ezért az utóbbi időben már filippínó és vietnámi alkalmazottak takarítják be például a gombát – írja a Haszon.hu.

A cég azzal szembesült, hogy miközben újabb beruházásokra nyílt lehetőség, és a termelőkapacitás megsokszorozódott, elfogytak a magyar munkáskezek

– idézik Kovács Anitát, a Korona Gombaipari Egyesülés egyik vendégmunkásokkal foglalkozó alkalmazottját, akit a Heol kérdezett erről. Kovács hozzátette, hamarosan újabb százötven emberre lesz szükségük.

Mostanra olyan jelentős lett a munkaerőhiány Magyarországon, hogy a szakképzett munkakörökben is vendégmunkásokat kell alkalmazni. A legtöbben a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból érkeznek különböző munkaerő-kölcsönző vállalatokon keresztül. Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője erről ezt nyilatkozta a lapnak:

Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra.

A várakozások szerint a következő években újabb 2-300 ezer vendégmunkás kap állást Magyarországon, amit a kormány novembertől életbe lépő intézkedései tesznek lehetővé. Eközben a magyar munkavállalók közül sokan a magasabb bérek és jobb munkakörülmények miatt inkább nyugat-európai országokba mennek dolgozni.

Forrás: Haszon
Fotó: Pixabay.com

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
ezek nem migrámcsok!!! HA MAGYARORSZÁGRA JÖSSZ NE VEDD EL A MAGYAROK MUNKÁJÁT!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@Nyírfa: Ezek a filippínók a modern rabszolgák...!
Nem összekeverendő (szándékosan), a határon túli magyarokkal...! Akiket fel akartunk emelni a hasonló bérekkel...!
A többi felvetésed irreleváns.
verőce21
@csak úgy...: Már megint felül akarsz emelkedni, mint Júlia, "ki nem volt se jó, se szép...!"
Te csak Kecsketöcskölő...!
csak úgy....
@verőce21: "aki mondja másra az mondja magára" :) - baxod,neked csak ez az óvodás szint jutott! te csak Kecsketöcskölő...! :)
szaboria1
Kellenek Orbánnak mert mint kiderült az akku gyárak igen károsak az egészségre. A vendég munkás nem lesz szakszervezeti tag aki egy kicsit védené. Modern rabszolga munka amit az idehozott emberekkel lehet elvégeztetni.
verőce21
@csak úgy...: Tululu, te Kecsketöcskölő...!
szaboria1
Orbán biztos kapott egy tippet honnan kell vendég munkást keresni. Emlékszem a 80-as években voltunk nynémet országba rengeteg török vendég munkás volt már akkor is. Kérdeztem a rokonom miért vannak ennyien a válasz az utca seprésre és a szemét szállítására nincs német jelentkező.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.