Pontosan egy hónappal ezelőtt az utolsó ársapkás bevásárlás még nagyon kecsegtető eredményeket hozott szokásos havi Árkosár-felmérésünk során írja az Mfor a Privátbankár.hu immár 16 éve elvégzett Árkosár felmérésére támaszkodva.

Brutális pofonokat kapnak a nyugdíjasok Orbánéktól: 47,9 százalékkal lett drágább számukra a bevásárlás egy év alatt
Kép: Pixabay

A termékek meghatározásához a Központi Statisztikai Hivatal életszínvonal statisztikáját hívták segítségül, mely egyik táblája mennyiségek szerint tartalmazza, hogy miből mennyit vásárol egy nyugdíjas háztartás egy évben, ezt pedig elosztottuk a hónapok számával.

Noha a kormány rendelkezései alapján július 31-ével kivezették az árstopokat, az érintett termékeket bevonták a kötelező akciók alá, melyek mértékét 10-ről 15 százalékra emelték, látszólag megérzik az idősek a változásokat.

Havi szinten ugyanis ez a Nyugdíjas Árkosárban szereplő 21 termék beszerzési költségének növekedését eredményezte.

Felmérésük alapján

a kosarat augusztus első napjaiban 28 502 forintért lehetett beszerezni, ami a júliusi teljes árnál 348 forinttal magasabb kiadást jelent a nyugdíjasoknak. A drágulás mértéke 1,2 százalékos.

Ugyan a kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzését tűzte a zászlajára bő egy évtizeddel ezelőtt, ha az Árkosár-index alapján vizsgáljuk meg a nyugdíjak értékét, elkeserítő kép rajzolódik ki.

Különösképp, ha az alacsonyabb ellátásban részesülők helyzetére gondolunk, akik fogyasztási kosárában  jóval nagyobb az élelmiszerek és a lakhatással összefüggő kiadások aránya.

Két év alatt 47,9 százalékkal lett drágább a nyugdíjasok számára a bevásárlás. Amiért most 28 502 forintot kell adni, az két évvel ezelőtt még csak 19 272 forintért volt beszerezhető.

Ezzel szemben a nyugdíjak ezen időszak alatt 37,4 százalékkal emelkedtek, vagyis 7 százalékot veszítettek az értékükből a nyugdíjak. Ennyivel kevesebbre futja a legidősebbeknek manapság.

Az olaj, a cukor és csirkemell esetében viszont lényegében általános körű áremelés történt. Nagyot drágult az olaj, mely átlagára a három hipermarketben 749 forintról 852-re emelkedett, ez 13,7 százalékos drágulást jelent. A csirkemellért átlagban 20,8 százalékkal kell most többet adni, mint egy hónapja: 1499 forint után 1811 forint átlagban a húsféle kilója.

További részletek az Mfor elemzésében olvashatóak

Forrás: mfor

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Tegyük hozzá: átlagban 47,9%. Mert a leginkább vásárolt élelmiszerek 60-80%, esetenként 100%-kal mentek fel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Ra kell fogni a haborura meg prusszelre oszt jonapot!
rücsü41
És ilyen adatok alapján mondta azt ez a férfi nemi szervvel azonos/fasz/, Varga/ gőgős , buta, érzéketlen/ Mihály , hogy az évközi nyugdíj korrekció nem indokolt.Persze, ahhoz különleges érzék kellene ,hogy egy 5-6 milliós havi jövedelemnél, amiből ő él, érzékelje ez a miniszter, magyarul a szolga, hogy mit is jelent egy 100 000 -150000 forintos nyugdíjasnak az ha az éves viszonylatban a vásárlás 47,9%-al nőt , akkor amikor a nyugdíjak csak 35%-al emelkedtek.Most is azt szajkózza, hogy a novemberi nyugdíj korrekció nem biztos, mert az éves infláció nem lesz nagyobb 15%-nál.Mondja ezt akkor amikor az év első hat hónapjában több mint 25%-os volt az infláció és csak most csökkent 17,/%-ra.Közben minden adata az inflációnak az intézkedésekkel nőnek, így az olaj ára, a külön kisker adók, az üzemanyagok árai,a keletkezett árú hiány sem lefelé nyomja az inflációt!Misi , nem az a baj hogy Te vagy a pénzügyminiszter, hanem az hogy hazug vagy és gyáva vagy és nem a valós adatok alapján mondasz jóslásokat a gazdaság teljesítményéről, és az Orbán Viktor szövegét, hogy megvédjük a nyugdíjasokat nem teljesíted,Te a nyugdíjasokat állandóan támadod , az életükre törsz, és csak megnyomorítod őket!
gina
@ómió: Te retkes kis cigány neked itt kuss van,, nem veszed észre mennyire agyi sérült vagy??? NEM !!! 1 alsó osztányos barom
ómió
@gina: Látom, alá is írtad, mint "1 alsó osztányos barom"! Egy sima bolsi szarkupacként nem léptetted elő túlzottan magad!?
Sámannus
Szentté kell avatni Bokros Lajost! Ő ugyanis konvertibilissátette a forintot, ezek a putyinkurvák meg tönkre tették. Bár akkor igencsak megnyerte a választást a fidesz, de a mai napig százszor többet szenved az ország és sokszorosát veszíti el értelmetlenül. Ezért szórok én átkot lépten nyomon erre a kompániára. Ne sirassa őket még az anyjuk se! Csak a népnyúzáshoz értenek.
Rockxy
szóval az olajos csirkemell cukorkörettel nagyon drágába kerül.
ezeka ujságírós firkászok úgy rínak, mintha ők lennének nyugdíjasak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.