Kizárólag az éves elszámolás időpontján múlik, ki fizethet piaci áron és kinek küldenek rezsicsökentett számlát.

Megfejtették, miért kaptak elképesztő gázszámlákat az átalánydjíasok

Illusztráció: Pixabay.com

Megfejtette a 24.hu, hogy miért kaptak brutális gázszámlákat egyes átalánydíjasok az éves elszámolás után, míg mások viszont nem. Az MVM honlapjára hivatkozva azt írják:

Kizárólag az éves elszámolás időpontján múlik, kell-e valakinek extra magas díjakat fizetnie az új részszámlákon.

Ha decemberben van a leolvasás, akkor a tél egyharmada az egyik elszámolásba kerül bele, a másik része pedig a következő éves elszámolásba. Ha viszont májusban van az éves leolvasás, akkor a teljes téli időszak bekerül az elszámolásba. És mivel a téli hónapokra számolják el „jelleggörbésen” a rezsicsökkentett éves gázmennyiség túlnyomó többségét, június-júliusra alig marad kedvezményes árú gázmennyiség az éves elszámolás után. Vagyis akkor részben vagy egészben versenypiaci áron számláznak a fogyasztónak. Augusztustól viszont elölről indul a kedvezményes mennyiség, így megint a korábban megszokott díjakról kaphat egyenletes részszámlákat az ügyfél.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy az egy évre jutó kedvezményes mennyiséget mindkét esetben megkapja az ügyfél. A lap szerint:

A brutálisan magas új részszámlákat úgy lehetett volna elkerülni, ha mindenki gázóráját leolvasták, illetve bediktáltatták volna az állását az új gázév augusztus 1-ei kezdete táján, és az addig elfogyasztott mennyiségről készítettek volna egy elszámolást.

A számlázási gyakorlattal kapcsolatban a Kormányinfón Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére azt mondta, az 1,7 millió átalánydíjas ügyfélből 90 ezret érint a probléma.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.