Az MVM dolga lenne eltakarítani a sok évtizedes évtizedes szennyet, de a kormány egyre csak halogatja az erre adott határidőt.

Greenpeace: Rákkeltő anyagok ömlenek Óbudán a Dunába

Kép: Greenpeace

A Greenpeace egy tiltakozó akció keretében újabb mintákat vett a már nem működő Óbudai Gázgyár melletti Duna- parton a kiszivárgó, bűzös, olajos folyadékból – írja csütörtöki közleményében a szervezet. A környezetvédők 2018-as mérésének eredményei kimutatták, hogy a talajból a Dunába kicsorgó vízben egyes, rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

A terület kármentesítésére a szennyezőt, a Fővárosi Gázműveket közel 30 éve kötelezték. Ezért a jelenlegi jogutódja, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. felel.

Az MVM azonban nem lép

– fejti ki a közlemény. Azt írják, még 2021. május 27-én jelent meg egy kormányrendelet, ami alapján módosították a kármentesítésre meghatározott eredeti határidőket. Ezek 2022. december 31., illetve egyes részfeladatokra 2024. április 30. lettek volna. Az MVM Next későbbi kérésére ismét módosították a kármentesítés határidejét. A kármentesítés elvégzésére és a záródokumentáció benyújtására 2024. december 31-et, az egyes részterületek kármentesítésére és a felszín alatti vizeket érintő határidőre 2026. április 30-at határoztak meg.

A gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el cianiddal, arzénnal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszával, amit a területen ástak el. A lerakott veszélyes hulladék évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, ezenfelül alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik. Az egész partot belengő mérgező vegyszerszag, különösem kisvíz idején évtizedek óta jellemzi a területet. A helyzet olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

A Greenpeace ígérete szerint pár héten belül nyilvánosságra is hozza új, részletesebb mérésének eredményeit. Ígéretük szerint a mérés eredményeit a hatóságokkal is megosztják majd.

Forrás: Greenpeace
Fotó: Greenpeace

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Kissé túlzás!!
Mondhatni vegyszerek szivárognak a talajból a Dunába és a levegőbe,mivel alacsony a Duna vízszintje
Előbb -utóbb K fogynak!
csak ennyi
barátilag
J.L.
KisGenyo2
Szerencsétlen folyami rákok már a Dunában sem alhatnak nyugodtan, folyton felkeltik őket...
Sebaj a NER-rokonok is abban fürdenek, azt isszák.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.