Januártól életbe lép a 0,1-3 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere.

A kötelező visszaváltási díjas rendszer komoly áremelést hoz – erre lehet számítani januártól

Drágább lesz, de állítólag környezetbarátabb rendszer jön. Forrás: Pixabay

A visszaváltási díj miatt nőnek az árak, de a díjat háromféle módon is vissza lehet szerezni – írja a Piac és Profit. A visszaváltási díj a kormányzat ígéretei szerint a hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés megvalósítását szolgálja.

A január 1-től induló kötelező visszaváltási rendszer a 0,1 – 3 literes űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg csomagolású italtermékekre – kivéve a tejet és a tejalapú italokat – vonatkozik.

Januártól a korábbi önkéntes, többutas italcsomagolások esetében alkalmazott és jól ismert visszaváltási díj mellett a nem újrahasználható csomagolások esetében is visszaváltási díjjal növelten lehet megvásárolni a termékeket. A díj mértéke ez esetben tételenként 50 forint lesz. A gyártóknak és forgalmazóknak visszaváltási díjat kell fizetnie a MOHU részére, amely beépül a termék fogyasztói árába is. A visszaváltási díjak állítólag a hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés megvalósítását szolgálják majd.

A kötelező visszaváltási rendszert működtető MOHU országos automata, illetve kézi visszaváltási hálózatot alakít ki annak érdekében, hogy a vásárlók a fogyasztói árban szereplő visszaváltási díjat visszakaphassák.

A kötelező visszaváltási díj azokra a palackokra vonatkozik, amelyeket a gyártók és az első hazai forgalomba hozó importőrök regisztráltak a MOHU rendszerében, és 2024. január 1. után hoznak forgalomba. Ezek a termékek egy logóval és új vonalkóddal lesznek azonosítva.

A visszaváltás az új vonalkódok leolvasásán és a termék regisztrálásán alapul és a csomagolás épségét, fizikai paramétereit is ellenőrzik. Fontos, hogy ne nyomjuk össze a palackot, mivel az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ezért csak ép, eredeti alakját megőrző, jól olvasható vonalkódú termékeket fogadnak el visszaváltásra. A korábban gyártott, forgalomba hozott termékek 2024. június 30-ig továbbra is kaphatók lesznek és nem kell értük visszaváltási díjat fizetni, de nem is lehet őket visszaváltani.

Az új rendszer célja tudatosságra ösztönözni a fogyasztókat, hogy a szelektív hulladékgyűjtés-, és lakossági szemétszállítás helyett a vásárló a forgalmazási helyekre vigye vissza a kiürült csomagolást. Ennek köszönhetően jelentősen emelkedhet a fém, a műanyag és az üvegcsomagolás visszagyűjtési és újrahasznosítási mennyisége.

Forrás: Piac és Profit
Fotó: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ábel
Már nincs olyan, hogy "Tapossa laposra"...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.