Kétkerületnyi területet jelölt ki a kormány beruházási célterületnek. Soroksár és Gyál érintett, a fideszes polgármesterek viszont semmit sem árultak el a sajtónak arról, hogy mi készül.

Hatalmas beruházás készül Budapest határában, titkolóznak a fideszes polgármesterek

Kép: Karácsony Gergely / Facebook

Még szeptemberben jelent meg egy kormányhatározat arról, hogy Soroksár és Gyál területén termőföldeket, szántókat, legelőket és erdőket jelölt ki a kormány beruházási célterületnek – emlékeztet a Telex a területről szóló cikkében.

Az összesen közel 100 helyrajzi számon lévő terület csak Budapesten 500 hektárnyi, tehát a kormány két kisebb fővárosi kerületnyi területen képzel el valamilyen beruházást.

A kormányhatározat megjelenésekor Karácsony Gergely főpolgármester arról írt, hogy a jelek alapjánegy kínai beruházásnak, az akkumulátor-gyárakhoz szükséges vegyianyag-lerakatnak csinál helyet a kormány.

A Telex megkereste ezzel kapcsolatban a Kormányzati Tájékoztatási Közponot és az építési minisztériumot is. Válaszaikból annyi derül ki, hogy valamilyen ingatlanfejlesztést terveznek, de előbbi tagadta, hogy ez egy vegyianyag-elosztó lenne.

A helyi fideszes polgármesterek semmit sem árultak el: bár megkeresték a beruházással nagyban érintett kerület, Soroksár fideszes polgármesterét, Bese Ferencet, valamint az ugyancsak érintett Gyál fideszes polgármesterét, Pápai Mihályt, egyik sem válaszolt a lapnak.

Természeti értékek vesznek el

A lap megkereste a WWF-et is: a környezetvédők szerint jó minőségű termőföldek és védettnek számító lápok veszhetnek oda, ha megvalósul a beruházás. Ez a mikroklíma drasztikus változásával, védett és fokozottan védett fajok eltűnésével jár.

Bardóczi Sándor fővárosi főtájépítész azt nyilatkozta a lapnak, hogy szerinte a Fővárosi Önkormányzatnak annak ellenére, hogy oltalomra esélyes területek is szerepelnek a kormányhatározatban, az égvilágon semmilyen hatásköre nincs ennek a beruházásnak a megakadályozására.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Hatalmas beruházás készül Budapest határában, titkolóznak a fideszes polgármesterek
Pontosítanám:
Hatalma lopás készül Budapest határában, titkolóznak a fideszes polgármesterek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Horizont: Ma az az egyik leginkább jövedelmező portéka...tehát addig kell kihasználni a lehetőséget amíg nem találnak ki valamit ami ellehetetleníti az akkut...és mi az az erőn felüli ?
Béla333
Kínai vegyianyag raktár és átrakó???
Csizmás Kond
@Horizont: .a a vizet is vegyszeresen tisztitják tehát nem kell oda akkumulátorgyár, hogy vegyszert etessenek...készakarva nem mérgeznek senkit meg, viszont azonkívül mindenki úgy mérgezi magát ahogy csak bírja...merő lustaságból...
...és lakóövezet...maholnap azt sem tudod hogy a szomszédod milyen dolgokat csinál melletted, alattad, feletted de azért senki nem reklamál...
és végezetül, szerintem minden létesítmény felépítése előtt felmérik a helyzetet, tanulmány készül nem is egy, és szakemberek készítik a tervet nem aggódó laikusok...de mi az erőn felüli mire érted ?..munkaerő, nyersanyag...mert víz az dögivel van és itt nem holni vízígényes savas akkukat fognak gyértani, hanem moderneket pl lítium amit még víz sem érhet.
verőce21
Jobb lenne, ha gyógyszeripari beruházások lennének...? Az is nagy magyar siker...! :)
verőce21
Vagy illegális migránsátalakító, a "Macskafogó"-ból...? Az új világtalálmány...! :)
Csizmás Kond
@Horizont: De kezelik, ugyanis pl a duna ami az egész európa szarát szállítja tele van mindenfélével és ihatóvá teszik.
Szennyező mindig is volt és szerintem lesz is amíg a törvény nem lép fel komolyabban, de amíg nem tudod hogy a leendő akkugyár vagy raktár vagy akármi mekkora szennyező tényezővel dolgozik addig marhaság visítozni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.