Az Alkotmánybíróságig ment egy garázdaságért megbírságolt Ligetvédő, de ott sem neki adtak igazat.

Alkotmánybíróság: Egy kordon megrongálása nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába

Kép: Ligetvédők / Facebook

Elutasította az Alkotmánybíróság egy Ligetvédő panaszát, akit 200 óra közérdekű munkára és 140 000 forint pénzbüntetésre ítéltek egy kordon megrongálása miatt – írja a hvg.hu. Az ügy 2017-re nyúlik vissza: a budapesti Városliget fáinak védelmében tüntetett aktivisták egy csoportja, akik megrongálták az építési területet elhatároló kordont.

Állítólag 61 794 forintos kárt okoztak. Csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével vádolták meg őket.

A panaszos szerint a bíróságok ítélete kiüresítette a gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogát. A bíróságok nem értékelték tettének környezetvédelmi indíttatását sem. Így alkotmányjogi panaszt nyújtott be.

Hiába: az Ab érvelése szerint a megmozdulásnak reálisan és az alkotmányos szempontokat figyelembe véve csak a faátültetések elleni verbális tiltakozás lehetett a célja, hiszen magát a faátültetést megakadályozni jogszerűen nem tudták volna. Szerintük megállapítható, hogy az aktivisták tiltakozása nem állt a véleménynyilvánítás szabadságának oltalma alatt, ezért a támadott ítéletek nem sértik az Alaptörvényt.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Bezzeg mikor Vikkancs bontott kordont a Paarlamentnél...
vacsi
Így igaz! A véleményét kinyilváníthatja szóban, de nem rongálhat, nem ölhet, stb.
Qqberci
Bezzeg mikor Vikkancs bontott kordont a Paarlamentnél...
Béla333
A mocskos szemét maffiózók kordonbontása nem volt gond?:

"Megszüntette a Pesti Központi Kerületi Bíróság nyolcvan kordonbontó fideszes európai parlamenti és országgyűlési képviselő – közöttük Orbán Viktor pártelnök – ellen indított szabálysértési eljárást – erősítette meg közleményében a Fővárosi Bíróság (FB) sajtótitkársága Répássy Róbertnek, a Fidesz frakcióigazgatójának szerdai bejelentését. A döntés jogerős.
Az ellenzéki politikusok tavaly februárban egy frakcióülést félbehagyva a sajtó jelenlétében elbontották a Parlament előtti teret elzáró kordont. A rendőrök felszólították a képviselőket, hogy az akciót fejezzék be, ám tevőlegesen nem léptek közbe.
A döntést a közlemény szerint azzal indokolták, hogy rendzavarás nem történt, ami viszont igen, az „oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy emiatt büntetés vagy intézkedés alkalmazása nem szükséges”. A bíróság még hozzáfűzte: a kordonbontók „cselekménye ťjelképesenŤ szolgálta az általuk kifogásolt rendőri intézkedéssel szembeni ellenérzésük kifejezését, és nem a rendőri intézkedés tényleges megakadályozására irányult”.
nol.hu/archivum/archiv-491912-291555

Dögöljön meg az összes nemzetromboló maffiózó és a kiszolgálói is!
balos
Alkotmánybíróság?Hol?Gecisztánban?Be sírtam!Ezek a tömeggyilkos alaptörvény-rabszolgák hoznak "ítéletet"!Erre még a kimirszar fia is felsír!Ritka tetveket sikerült beválogatni a "válogatottba"!
NKF
Na,most akkor mi lesz veletek Momentumos köcsögök? Meg a Szarházyval?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok