Az ország kedvenc gyermekorvosa nem kímélte hazai gyógyszerészeket, persze a gyerekek érdekében.

Forrnak az indulatok: Novák Hunor nekiment a gyógyszerészeknek, ők pedig visszavágtak

Fotó: Facebook/NovakHunor

Dr. Novák Hunor leírta, hogy gyakran hiába ír fel a pácienseinek gyógyszertári kikeverős recepteket, régóta abba a problémába ütközik, hogy egyes patikák egyáltalán nem készítik el ezeket.

Több gyógyszertárban anyagi okokból tagadják meg a receptek elkészítését, de ilyet nem csinálhatnak – írta néhány nappal ezelőtt a közösségi oldalán dr. Novák Hunor. A gyermekgyógyász – több kollégájához hasonlóan – gyakran ír fel a pácienseinek gyógyszertári kikeverős recepteket, és régóta abba a problémába ütközik, hogy egyes patikák nem szívesen, vagy egyáltalán nem készítik el ezeket az úgynevezett magisztrális termékeket

- számol be a Blikk.hu.

Felhívtam az egyik érintett patikát, beszéltem a gyógyszerésszel, azt mondták, azért nem készítik el, mert nincs náluk az az alapanyag, és nem rendelik meg (bár rendelhető, elérhető jelenleg), mert ritkán kérik, és náluk lejárna. Pár száz, pár ezer forintos tételekről van itt szó, ezt fontosnak tartom tisztázni

– folytatta bejegyzését Novák.

Az orvos a konkrét eset és az orvosi receptje kapcsán állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól (a korábbi OGYÉI-től). Részletes válaszuk röviden:

ilyen nincs, törvényi kötelessége a patikának beszerezni az alapanyagot és el kell készítenie a készítményt.

Novák Hunor az Indexnek elárulta, hogy a probléma nem új hiszen már öt éve sem működött minden tökéletesen ezen a területen, de a visszautasítások száma manapság olyan mértéket öltött, hogy úgy érezte, tenni kell valamit.

Azt mondta, olyan is előfordult, hogy mivel egy csecsemőnek szánt szív- és vesegyógyszert több gyógyszertár sem készített el, ezért a szülőnek más városba kellett emiatt mennie, ahol a patika végül probléma nélkül elvégezte a termék összeállítását. Végül a szülő megkereste a megyei főgyógyszerészt, akitől megtudta, minden patikának kötelessége elkészíteni az adott gyógyszert, így erre hivatkozva hirtelen már a lakóhelyén lévő gyógyszertárban is el tudták készíteni azt, amit korábban megtagadtak.

Novák Hunor posztja óriási elégedetlenséget váltott ki a gyógyszerészek körében:

„Ma rendeltünk 100 g clioquinolumot egy beteg kenőcsébe. Ez a legkisebb kiszerelés, 20 ezer forintba került a patikának. A kenőcsbe 0,9 g-ra volt szükség. A maradék 99,1 g megy a kukába. És itt érdemes szót ejteni a gyalázatos magisztrális díjakról is. E készítmény elkészítéséért kemény 260 forintot kapott a gyógyszertár. Vicc.”

„Gyógyszerészként érdekes ezt olvasni. Sajnos, konkrétumok nélkül erre nem lehet mit mondani. Sajnos, napi szinten futok bele rosszul felírt vagy szakmaiatlan, a jogszabályoknak nem megfelelő magisztrális receptekbe. A legtöbbjét felírni sem lett volna szabad, ilyenkor ugye, az lenne a baj, ha megcsinálom. Sajnos, ebből van sok. Fogadjuk el, a magisztrális készítmények tömeges alkalmazása indokolatlan, idejétmúlt és hatástalan.”

„Természetesen a beteg az első, és azt a felírt magisztrális készítményt, ami tudományosan igazoltan a gyógyulást szolgálja, el kell készíteni (ezt a gyógyszerészek döntő többsége meg is teszi veszteségesen is)! DE a magisztrális gyógyszerkészítés problémája azért a leírtaknál sokkal komplexebb, régóta megoldatlan szakmai problémákkal és állami finanszírozási hiánnyal küzd. Bármely közforgalomban dolgozó gyógyszerész szívesen mesél róla részletesebben az érdeklődő orvos kollégáknak.”

„Kedves Kolléga Úr! Ha ennyire szeret turkálni a patikák zsebében, hadd turkáljunk mi is az ön zsebében. Árulja el, miért is kerül egy oltás több mint 20.000 forintba? Összehasonlításképpen egy gyógyszertári, egyedileg készített kúp magisztrális díja 1500 forint és két óra munka. Ha már muszáj volt nyilvánosan beleállni a patikákba...”

„Kedves Doktor Úr! Jó lenne, ha nem uszítaná a patikusok ellen a népet! Együtt kéne dolgoznunk, nem egymás ellen. A patika, ahol a szakmámat kezdtem, mindig mindent elkészített, pedig voltak cifrák! Az OGYÉI helyett inkább a környező patikáknak kéne írni, hogy mit fog felírni, majd odaküldeni a betegeit! Mindenki jól járna. Nem kell örökké ellenségeskedni!”

Forrás: Blikk.hu, Index.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az ország kedvenc gyermekorvosa. Ki állítja ezt a hülyeséget a cikk íróján kívül? Utálom ezt a pongyola újságírást(?). Ilyenkor szívesen olvasgatok magyar nyelvű külföldi lapokat, ahol normálisan, ízesen írnak az újságírók. Remélem nem fertőződnek meg.
pultosjocó
ez az egész novák klán szemétrevaló ,quró dórástól, elődöstől,no meg ettől az AK-s féregtől.../ covid oltás, ösztönző videó a szülőknek../

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok