Az idei időjárás elősegíti a madárinfluenza terjedését vadon élő madarak között Magyarországon, és a jelenség komoly veszélyt jelent mind az állatokra, mind az emberekre – figyelmeztet a 24.hu.

Ismét madárinfluenza veszély Magyarországon – az emberekre is veszélyes lehet

Fotó: Pixabay

A betegség gyanúját keltő vagy elhullott madarak közelébe ne menjünk, és különösen vigyázzunk a fertőzött példányokkal való érintkezésre.

"A következő napokban ügyelni kell arra, hogy senki ne terjessze a betegséget, tehát fertőzött példányokkal érintkezve ne menjen se vad, se házi madárállományok közelébe, ruházatát fertőtlenítse, szükség esetén viseljen védőfelszerelést"

- írta a 24.hu. A gyanús madarak látványát azonnal jelezni kell a területileg illetékes állategészségügyi hatóságnak vagy nemzetipark-igazgatóságnak.

A közlemény kiemeli, hogy a madárinfluenza nem csak a madarakra jelent veszélyt, hanem átterjedhet emlősökre és akár emberekre is. Különösen a korosabbakat és a gyenge immunrendszerűeket fenyegeti.

Bár a járványhelyzetet még nem ismerjük pontosan, tény, hogy az elmúlt hetekben a madarak vonulása miatt a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék után  az Alföld más területein is megjelent a betegség, és tízezrével veszélyezteti különösen érzékeny darvakat.

A madárinfluenza terjedését folyamatosan figyelhetjük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Forrás: 24.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.