A magyar filozófia egyik kiemelkedő alakja, Vajda Mihály, 88 éves korában, életének utolsó szakaszában elhunyt – tudatta a Szombat.

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus

Fotó: Pixabay

A Széchenyi-díjas egyetemi tanár, Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, évtizedekig meghatározó szerepet játszott a filozófia és az oktatás területén.

Vajda Mihály az 1950-es évek elején kezdte felsőfokú tanulmányait a Lenin Intézetben, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta filozófia–német szakon.

A Lukács György tanítványaihoz tartozó Vajda a budapesti iskola részeként, 1961-ben csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetéhez, ahol 1967-ben sikeresen megvédte kandidátusi értekezését.

A filozófus fokozatosan eltávolodott a marxista eszmétől, és 1973-ban politikai okokból elbocsátották az intézettől.

Ezután szabadúszóként dolgozott fordítóként és nyelvtanárként. A politikai alkalmatlanság címen elbocsátott állapotból 1989-ben rehabilitálták.

Ezt követően 1990-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetem filozófia tanszékének vezető egyetemi tanárává nevezték ki.

Vajda Mihály évtizedekig szolgálta a tudományt, 1994-ben az MTA közgyűlési képviselője, majd 2000-ben az MTA Filozófiai Bizottsága elnöke lett. 2005-ben az MTA Filozófiai Kutatóintézet igazgatójaként folytatta munkáját, és 2007-ben az MTA rendes tagjává választották.

A filozófusnak nemcsak hazájában, hanem külföldön is jelentős elismerései voltak. Vendégprofesszorként tanított Brémában és New Yorkban. Számos szakmai díj, köztük a Széchenyi-professzori ösztöndíj is jutalmazta munkáját.

Vajda Mihály életművével és tudományos hozzájárulásával mély nyomot hagyott a magyar filozófiában.

Forrás: Szombat

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.