Február elején bejelentették, hogy 450 millió forintot biztosít a kormány erre a célra

Továbbra sem indult el a csecsemők ingyenes SMA-szűrése – erről az RTL Híradónak nyilatkozó kórházak számoltak be. A Belügyminisztérium ugyanakkor viszontválaszában azt írta, hogy a szűrés a tavalyi feltételekkel kérhető az intézményekben.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerint helyi tájékozatlanság lehet az oka, ha valaki nem jut hozzá a közfinanszírozott SMA-szűrésekhez.

Ezért nem juthatnak hozzá az újszülöttek az ingyenes SMA-szűrésekhez

Minden újszülöttnek ingyen járna az SMA-szűrés/Fotó: Stockfotó

Az Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke szerint nincsenek kidolgozva a szűrés pontos keretei. „Se a szűrőközpontokkal nem lett egyeztetve, se a finanszírozás nem valósult meg” – fogalmazott a műsorban Buday Krisztina.

Az ingyenes szűrővizsgálatok 2023 végén álltak le, azonban február elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy hamarosan újraindul a díjmentes szűrés. A legtöbb kórházban hallottak a program újraindításáról, de tájékoztatást még nem kaptak róla. Pedig Gulyás tájékoztatása szerint a költségvetésből 450 millió forintot biztosít a kormány a programra. A vizsgálatokat a jövőben is három intézmény, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a MRE Bethesda Gyermekkórház végezné.

A gerincvelői izomsorvadás, vagyis SMA egyelőre gyógyíthatatlan betegség. Tudományos kutatások igazolták, hogy kezelése annál hatékonyabb, minél korábban kezdik el. Az újszülöttkortól kezelt gyerekeken kisebb százalékban, lényegesen enyhébb formában észlelhetők a betegség nyomai.

Forrás: nepszava.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Lelketlen egy rohadékok, kormányozni sem tudnak.
Nem csinálnak ezek semmit se.
Hol a 450 millió forint???
Tavaly 9 kisbaba és 9 család életét mentették meg.
Azóta meg senkiét és már március van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.