Már márciusban indul a pollenszezon, a szakértők jelentései szerint már van olyan allergiát okozó növény, aminek pollen koncentrációja magas az országban.

Az elmúlt évtizedben egyre nagyobb figyelmet kap a pollenallergia, amely manapság már tömegeket érint – úgynevezett civilizációs betegség –  így komoly problémát jelent. Az idei évben az adatok azt mutatják, hogy nem sokáig örülhetnek az allergiások, ugyanis már márciusban több hímpor jelen van országszerte.

Nincs idő fellélegezni! Dübörög a pollenszezon!

Illusztráció: freepik.com

A pollenszennyezettség mértéke az időjárástól, a növények virágzási időszakától és a levegő minőségétől függ. Az allergiás reakciók kiváltó okai többféle virágpor lehet, beleértve a fűfélék, a fák és a gyomnövények pollenjét is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb pollenjelentéséből kiderül, hogy jelenleg országosan magas koncentrációban vannak jelen a citrusfélék és pázsitfűfélék.

Nincs idő fellélegezni! Dübörög a pollenszezon!

Pollennaptár / Fotó: efop180.antsz.hu

Közepes koncentrációjú az éger, a kőris és a nyár. De alacsony mértékben már jelen vannak a levegőben a mogyoró, a szil, a juhar és a fűz pollenjei is.

Az idokep.hu pollentérképe alapján az derül ki, hogy jelenleg Pest, Nógrád, Heves, Fejér, Tolna és Baranya megye a legérintettebb pollenszennyezettség terén.

Nincs idő fellélegezni! Dübörög a pollenszezon!

Pollentérkép / Fotó: idokep.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Felőlem akár a parlagfű pollen is düböröghet!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.