A kellemes, napsütéses idő beköszöntével egyre inkább számíthatunk a kullancsok aktivizálódására és megjelenésére az erdei kirándulásokon, illetve akár már kerti munka közben is.

Marad a tavasz, de vigyázat, veszély közeledik!!

Fotó:Freepik

A legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű – írja a a hungaromet.

A pára, ködfoltok feloszlása után  napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. A legtöbb helyen nem várható csapadék, egy-egy zápor kialakulása nem kizárt. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű.

A koratavaszi időjárás kellemetlen velejárója a kullancsveszély. 

A kirándulásokon már érdemes védekeznünk riasztószerekkel – vagy minél előbb oltassuk be magunkat. A kellemes, napsütéses idő beköszöntével egyre inkább számíthatunk a kullancsok aktivizálódására és megjelenésére az erdei kirándulásokon, illetve akár már kerti munka közben is.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján hazánkban évente több ezer embert fertőznek meg ezek a vérszívók Lyme-kórral.

A szakemberek szerint az európai kullancsok mindössze 12 százaléka hordozza ezt a kórokozót, azonban nem tudhatjuk pontosan, hogy a bennünket megkörnyékező rovarok fertőznek-e – int azt írja a weborvos. 

Tévhit, hogy a kullancsokhoz csak egyszer használatos eszközökkel szabad nyúlni, és arra sincs tudományos bizonyíték, hogy támadásuk megelőzhető lenne vitaminszedéssel.

Ha kullancsot találunk a bőrünkben, azonnal távolítsuk el kullancscsipesszel. A Lyme-kórt okozó baktérium az állat potrohában található, ezért igyekezzünk úgy kiemelni, hogy azt ne nyomjuk össze!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.