Közös EP-listán indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd. Dobrev Klára bejelentette: a DK, az MSZP és a Párbeszéd stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött, ez az Orbán-kormány leváltásáról és utána egy szociáldemokrata-zöld kormányzásról szól.

A Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti (EP-) és budapesti listát állít a nyári választásokon

- derül ki a DK közleményéből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A közleményben kiemelték, hogy Dobrev Klára DK-s EP-képviselő szerint hosszú távú, stratégiai megállapodást kötöttek. Az ellenzéki politikus szerint a kormány több fronton is megbukott, elvesztette az irányítást az ország mindennapi élete felett, összeomlott a hitelessége itthon és külföldön, a "pedofilválság pedig nyilvánvalóvá tette a romlottságát".

Dobrev Klára annak a véleményének is hangot adott, hogy a Fidesz mellett az ellenzéki oldal is kezd szétesni, szétforgácsolódni, miután soha ennyi ellenzéki párt nem indult a választáson, és ők erre kívánnak megoldást adni a hárompárti szövetséggel

- tették hozzá.

Itt a már sokszor megbukott ellenzéki összefogás újratöltve – Közös EP-listán indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd, közös miniszterelnök-jelölt is lesz 2026-ban

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke. MTI/Balogh Zoltán

Az EP-képviselőt idézve hangsúlyozták, a szövetség nemcsak június 9-ének szól, mert arra készülnek, hogy "a hétköznapokat is együtt fogják folytatni, összeállnak közös EP- és budapesti listára, majd közös miniszterelnök-jelöltet is állítanak".

Karácsony Gergely főpolgármestertől, a Párbeszéd elnökségi tagjától azt emelték ki, hogy ez a mostani szövetség is arról szól, hogy a politika szolgálat legyen, ne uralkodás. Azt írták, hogy a politikus közlése szerint a hárompárti szövetség közös listát fog állítani, amely méltányos és korrekt együttműködést fog megalapozni a következő ciklusra, "mint a fővárosi politika vezető ereje".

A közleményben idézik Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnököt is, aki azt mondta: azok a felek, akik most összeállnak, a szavazók akaratát testesítik meg. A szavazók 80 százaléka tudja és érti, hogy "ezt az autoriter, szélsőjobboldal felé egyre inkább nyitott rendszert" csak stabil, széles alapokon nyugvó koalíció tudja visszaszorítani 2024-ben, majd legyőzni 2026-ban – fogalmazott a szocialista parlamenti képviselő.

Dobrev Klára lesz 2026-ban az ellenzéki közös miniszterelnök-jelölt?

A Magyar Nemzet információi szerint a DK, az MSZP és Párbeszéd megegyeztek, hogy összefogásuk érvényes 2026-ra, az országgyűlési választásokra is.

Közös miniszterelnök-jelöltjük Dobrev Klára lesz, és nem tartanak előválasztásokat.

A HVG és az Index megkeresésére a pártok tagadták, hogy született volna ilyen megállapodás.

Nincs mit kommentálni, minthogy nincs ilyen megállapodás

– nyilatkozta megkeresésükre a Párbeszéd sajtóosztálya.

A Magyar Nemzet viszont úgy tudja, valójában már megszületett az alku, amit hamarosan nyilvánosságra is hoznak.

Forrás: MTI, Magyar Nemzet

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.