Névtelen bejelntés, orvosi iratokkal való visszaélés hátráltatja Mága Zoltán öccsét abban, hogy polgármester legyen. 

Mága Zoltán öccsét elmeállapota miatt akarták kiiktatni a választási kampányból – Ezek után milyen eséllyel indul a polgármesteri székért?

Fotó: Facebook/csabi.novak

Névtelen bejelentő küldte el a polgármesterjelölt orvosi iratait a választási bizottságnak, majd a fideszes polgármester is Novák (korábban Mága) Csaba mentális állapotára hivatkozott a Kúria előtt. A hegedűművész testvére végül indulhat a tiszabői önkormányzati választáson, kiszivárgott orvosi dokumentumai miatt pedig feljelentést tett. A történetet színesíti, hogy Novák ellenfele, a Fidesz polgármesterjelöltje az előző önkormányzati választás után úgy lett alpolgármester, hogy pártfogói felügyelet alatt állt felfüggesztett börtönbüntetése miatt. De Mága Zoltán öccse is kapott már felfüggesztett börtönbüntetést

- számol be a 24.hu.

A lap megtudta, hogy Tiszabő fideszes vezetése meg akarta akadályozni, hogy független polgármesterjelöltként nyilvántartásba vegyék Novák Csabát, Mága Zoltán hegedűművész öccsét.

Bár az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat leadta, de közben egy névtelen levél érkezett a választási bizottsághoz, melyben orvosi igazolásokat mellékeltek. A testület a levélben szereplő „súlyos állítások” miatt elutasította a polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét.

Novák Csaba fellebbezett – akit eredetileg Mága Csabának hívtak, csak megváltoztatta a nevét –, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottság neki adott igazat, és nyilvántartásba vette. 

A kálvária azonban nem ért véget, mert felülvizsgálati eljárást és Novák nyilvántartásba vételének visszautasítását kérte a helyi fideszes polgármester, amit Nivák egészségi állapotával indokolt:

az érintett mentális egészségügyi állapota a belátási képességének dokumentált korlátozottsága miatt nem teszi lehetővé, hogy nyilvántartásba vegyék

Novák szerint viszont a felülvizsgálati kérelem abszurd módon feltételezésen alapul, egészségügyi adatai különleges adatnak minősülnek, melyek indokolatlan felhasználása, illetve megszerzése már önmagában jogszabálysértő, emellett passzív és aktív választójoggal is rendelkezik, és a bíróság nem korlátozta a cselekvőképességét, illetve büntetőbíróság soha nem alkalmazott vele szemben kényszergyógykezelést vagy az elmeállapotot érintő enyhítést - teszi hozzá a 24.hu.

A lap megkereste Novák Csabát, de jogi képviselője válaszolt a kérdésekre.

Valaki valódi dokumentumokat juttatott el a helyi választási bizottságnak, több mint tíz évvel ezelőtti kezelőlapokat, amelyek különösen védett személyes adatok, és amelyekhez a kérelmező legálisan nem férhetett volna hozzá. A Novák elleni bejelentésről szólva közölte, hogy egy géppel írott névtelen levélről van szó, az iratokat Törökszentmiklóson adtak fel, a névtelen levél írója pedig Téglást jelölte meg illetőségeként. Hozzátette, az iratok nem tartalmaznak olyat, hogy Novák belátási képessége korlátozott lenne. A „mentális egészségügyi állapot” kifejezés pedig, csakúgy mint az elsőfokú határozatban szereplő „súlyos állítások”, jogilag értelmezhetetlenek és valótlanok is

– mondta Borbély Zoltán, Novák jogi képviselője.

Forrás: 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Lehet,hogy még brácsázni is tud a Novák úr!?
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.