Megérkeztek a meteorológiai szolgálat által már jó előre beharangozott frissítő zivatarok.

A Metfigyelő szúrt ki néhány durva felvételt még Szlovéniából, ahol ekkora jégdarabok hullottak az égből:


Fotó: Maja Strehar / Neurje.si

A zivatarok időközben átlépték a magyar határt, és az ország délnyugati részén már többfelé hoztak enyhülést.

Zivataros éjszakánk lesz

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint a Dunántúlon a délnyugat felől belépő zivatarok északkelet felé haladnak, és a zivatartevékenység az esti, éjszakai órákban egyre inkább az ország középső, majd északi, északkeleti része fölé tevődik át.

Az éjszaka második felétől a zivatarok számossága határozottan csökkenhet. Az erősebb cellákat viharos széllökések (~60-90 km/h, lokálisan egy-egy helyen légzuhatagban > 90 km/h), jégeső (~1-2 cm), lokálisan intenzív csapadék (~15-25 mm) kísérheti.

Elsősorban a Dunántúl délnyugati, nyugati és középső részén, illetve a Duna-Tisza köze északi részein heves zivatarokra (széllökés >90-100 km/h, jégátmérő >2-3 cm – szélsőséges forgatókönyv megvalósulása esetén akár >5 cm) is van esély felhőszakadás (>30 mm) kíséretében.

Éjfélig az alábbi megyékre lesz érvényben narancssárga (másodfokú) veszélyjelzés a zivatarok miatt.

A vasárnap is zivatarokkal indul

Átmeneti szünet után vasárnap napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki. A fő kísérőjelenségnek ekkor már a felhőszakadás (>30-40 mm, egy adott pontban az egymást követő zivatarcellákból akár >50 mm is) ígérkezik, de lokálisan viharos széllökések (~60-90 km/h, légzuhatag esetén > 90 km/h), illetve jégeső (~1-2 cm) is társulhat hozzájuk. Teljes lecsengés az esti, késő esti órákban sem valószínű.

Forrás: met.hu, Metfigyelő

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.