Társadalmi összefogást és szemléletváltást sürgettek a cigányság társadalmi integrációjának megteremtése érdekében az előadók az e témában rendezett konferencián szerdán Budapesten, hangsúlyozva: szavak helyett tettekre van szükség. hirdetés A Batthyány Lajos Alapítvány és a Lungo Drom által szervezett, a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott tanácskozáson a felszólalók azt hangoztatták: pusztán politikai eszközökkel nem lehet segíteni a magyarországi cigányság helyzetén, társadalmi összefogásra van szükség. Pálinkás József, az Akadémia elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ki kell lépni a politikai csatározásokból, elég volt az üres beszédekből, mert a cigányságnak - amely államalkotó tényező - segítségre, tettekre van szüksége. Mint hozzátette, álmodozás helyett a felnőtteknek munkát, a gyermekeknek oktatást kell biztosítani. Az Orbán-kormány volt oktatási minisztere szerint mindezt úgy kell megteremteni, hogy a cigányság érezze, a folyamatban részt vesz, és ebben a kialakulóban lévő cigány értelmiségre is szükség van. Gazsó Ferenc egyetemi tanár azt mondta: a magyarországi gazdasági berendezkedés semmiféle lehetőséget nem kínál a társadalom perifériájára szorult 30 százaléknyi embernek, köztük a cigányságnak. Kiemelte, hogy a strukturális problémák mélyen beágyazódtak a társadalomba. Magyarország lakosságának 20 százaléka, míg a cigányság 75 százaléka elvesztette a munkahelyét az új kapitalista rendszerre való áttérés miatt. A mezőgazdasági rendszer, a termelőszövetkezetek széthullásával az emberek további 10 százaléka veszítette el az állását - mondta, hozzátéve: a munkaerőpiac befagyott, új munkahelyek nem jöttek létre mára sem.

Forrás: hirszerzo.hu
Feltöltő: Borsi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
reallatas
@Borsi: /tegnap, 19.36/ Tudod te azt nagyon jól, hogy a vidéki kisembert nem ez irritálja elsősorban, jóllehet igazad van. Ne globalizáld a kérdés lényegét, s főleg ne bagatelizálld.
furfang
Végig olvastam a kommenteket, látlelet Magyarországról. És a legszebb az, hogy azok, akik ezt a helyzetet előidézték dörzsölhetik a tenyerüket. Sikerült egy kibékíthetetlen ellentétet szítani a magyarság és a cigányság között. És ezt azzal ahogy a cigánygyerek megfogalmazta reallatasnak: "Mindjárt a válasz: úgy beleverek a fejibe, hogy az anyja se ismer egy darbig rá. S mond kérdem ha ugyanezt a cigány gyerekek teszik? Aha akkor már más a helyzet, a magyar gyerek nem tehet semmit. Mondom miért? Két okból vagy fél, vagy a cigánygyerek szülei rokonsága azonnal megtorolja. Jogos a megtorlás kérdem én? Igen mert nekünk úgy mondják, hogy nekünk szabad mindent de a nagyaroknak nem. Nem a humor kategóriája ez sem. A történet per mostani valódi. Miért?" Hát azért, mert így volt kitalálva a liberálisaink részéről. Minden intézkedés, minden újságcikk, minden Győzike és Mónika show erről szólt, hatalmat adni a tudatlan cigány kezébe, ráültetni a magyar nyakára, és megt5eremteni ez utóbbiaknak a fenyegetettség állapotát. A haszon ebből? Egy konfliktus, amit le lehet verni fegyveresen, és tovább lehet erősíteni a magyarok rossz hírnevét a világban esetleg egy állandó katonai ellenőrzést létre lehet hozni az országban. Hosszú távon a magyarok kivándorlását, a terület kiüresítését eredményezheti. Az elszaporodó cigányokkal a betelepülők úgy elbánnak mint a pinty. Ez csak nekünk okoz gondot, akiket örökösen , és szándékosan feketítenek, nyúvasztanak. Más országokról senkinek eszében sincs rasszistát kiabálni, pedig ott nem egy esetben az erőszak eszközével élnek a cigányokkal szemben. Mi, akik eltartjuk őket, ajnározzuk, mégis ki vagyunk kiáltva rasszistának. Ezen azért érdemes elgondolkodni.
g1983
Mi lesz ezzel az országgal? A mostanában született gyerekek több mint fele cigány. Könyű nekik, mert csak szülik a gyerekeiket a világra és lopásokkal és egyéb bűncselekményekkel szedik őssze az alkoholra cigire és egyéb szügségtelen dolgokra a pénzt. Nem veszik meg a zöldéget és egyéb élelmiszert a boltokban ha a magyar gazdától eltudják lopni. És mi van akkor ha védelemből valaki áramot vezet a kerítésébe a garázdálkodókl ellen? Ő kap még börtönbüntetést. Mindenki akinek van kertje jogában van a magántulajdont védeni, ha kell akkor áramot vezetve a kerítésbe. Csak fel kell tüntetni, hogy áram van a kerítésben. Jogilag ilyenkor még nem jár büntetés. Hova süllyedt az ország? Már a dolgozó ember a bűnös ha megvédi értékeit esetleg megvéd egy másik embert? Mint amikor volt az az eset amikor egy férfi bement az üzletbe vásárolni, és megszólalt hogy ne bántsák a pénztárost. És ezért megölték kegyetlenül, és még nem is kapták el a magyar rendőrők. Pedig biztonsági kamera is volt és tanuk is voltak. Csak azért nem kapták el a rendőrök mert a gyilkos cigány volt.
csucsupe
Végigolvastam a kommenteket..de egy valamit senki nem írt le..azt hogy Magyarország nem csak a képzetlen cigányságnak nem kínál perspektívát, hanem a képzett magyaroknak sem!! És addig míg az utóbbi nem valósul meg..lehet tenni valamit a cigányságért?

@batukán: Teljesen igazad van..a képzett cigányságnak az iskolákban volna a hlye..de..és azt tapasztalatból tudom, hogy az a kevés cigány származásó ped. le tagadja a származását..nekem volt olyan cigány kolleganőm, aki kék lencsét tett a szemébe, és szőkére festette a haját, hogy ne látszon rajta...mikor megkérdeztem tőle miért teszi, azt mondta, azért hogy ne nézzék testvérnek!
szala
@furfang: "Más országokról senkinek eszében sincs rasszistát kiabálni, pedig ott nem egy esetben az erőszak eszközével élnek a cigányokkal szemben. Mi, akik eltartjuk őket, ajnározzuk, mégis ki vagyunk kiáltva rasszistának. Ezen azért érdemes elgondolkodni." Érdemes! És az erőszak eszközén is! A "rasszista, szélsőjobbos Gárdatag" Tessedik Sámuel 200! éves szavai a cigányokról: "az állam terhére, kárára és szégyenére szolgáló csavargó fajt végre a köznek hasznára alkalmazni..." Még hány száz év kell nekik, hogy beilleszkedjenek és emberként viselkedjenek???
reallatas
@furfang: /ma, 10.15/ No mire is használja őket at önös politikum? Rávilágítottál a lényegre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.