A svájci frank a hitelek közül, a kisember pedig a gépjármű- és ingatlanpiacról tűnhet el a kölcsönfelvételek márciusi szigorítása után. Egyes szakértők szerint szükség van a korlátok beépítésére, mások túlzónak vagy megkésettnek tartják az új szabályozást.

Forrás: zalaihirlap.hu
Feltöltő: ZalaiHirlap
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

safi
Késő mert már rengetegen eladósodtak, és elvesztik a házukat. De nem késő, mert meg lehet előzni, hogy egy újabb tömeg így járjon. Egy időben vizsgálták a bankok, hogy mekkora lehet az a maximális hitel, amit vissza tudsz fizetni, majd áttértek arra, hogy tudnak-e mit elvenni, ha nem tudsz fizetni, és nem kíváncsiak rá, ha a fizetésed 80%-át törleszted.
Január
Anno a hitelfelvevő maximum a fizetése 30%-át vehette fel hitelként. Ezzel is védte a hitelfelfevőt, és magát a bank. Természetesen jelentős önerővel is kellett rendelkezni. Nem is dőlt be sok hitel.
Jött a kapitalizmus mindenki eladni akart, a vevők minélhamarabb tulajdonosok szerettek volna lenni, a bankok is nagyot akartak szakitani, a piac mindenszereplője egymásratalált. Addig nem is volt baj míg fizetni tudták a hitelt. Senki sem számolt a válsággal. Ez a fene nagy liberalizmus aztán megbosszulta magát rendesen, sok-sok bedőlt hitel formájában.
Ki a hibás ezért?
Okolhatjuk az eladó és a bank agressziv vevőfogó üzeletpolitikáját, a vevők könnyű tulajdonhozjutási illuzióját, de a legjobban a politikát, amely ráengedte az agresszi bankot és kereskedőt a szocializmusban nevelkedett pénzügyileg "analfabéta'", tájékozatlan lakosságra.
Most már eső után köpönyeg - sokáig egy leült piac szereplői leszünk, mind az ingatlanforgalmazás, mind a gépkocsi kereskedelem területén. Aztán pedig mi következik? Amiért évekig ment a sirám, az ország tele lesz néhány évenbelül elöregedett, korszerűtlen autókkal.
Az ingatlanpiac pedig továbbra is pangni fog, mivel már nem mennyiségi lakáshiány van, az emberek a jelenlegi ingatlanjukból egy minőségibb felé nem fognak tudni továbblépni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.