Semmi nem tudja az öncélú, populista viták sorozatából kizökkenteni a magyar politikusokat.

Amikor a Fidesz programot ad, az MSZP ócsárol. A sajtó meg asszisztál. Lásd a nyugdíj vita mostani menetét.

A Fidesz végre valamire azt mondta, gondolkodunk a megoldásán. A nyugdíjrendszerhez kapcsolódó különböző változatokról ismerte el, hogy megfontolja azokat.

A legnépszerűbb párt jelentős lépést tett az igazmondás terén, amikor világossá tette, hogy átalakítaná  a nyugdíjrendszert. A Figyelőben megjelent összeállítást  és a benne levő korlátozó terveket nyíltan felvállalta a Fidesz egyik vezető politikusa, Varga Mihály.

Az MSZP – némi késéssel –  egy-másfél hét múlva reagált. Azt tudták mondani, hogy bizonyos dolgozói csoportok nyugdíja közel semmit ér majd, ha a Fidesz hatalomra kerül.

Két héttel később – ezen a hétvégén – már ott tartunk, hogy az MSZP népszavazást kezdeményez egy olyan változat ellen, amelyre Varga Mihály, a Figyelőnek nyilatkozva, azt mondta: talán ezt választjuk.

A nyugdíj javaslat ennél bonyolultabb, a jelenlegi rendszerrel is vannak súlyos problémák, amelyekre a Magyar Nemzeti Bank elemzése mutatott rá, a költségvetés – egyébként bevezetése után nem sokkal – súlyos milliárdokkal pótolja ki az állami nyugdíj kassza hiányát, s egyébként is zajlik most egy kommunikációs kampány, amely a visszatérésre csábít. Szóval, rengeteg jel utal arra, hogy az 1997-es rendszerrel komoly gondok járnak együtt.

A probléma tényleg stratégiai, a megoldása évtizedes, tehát túlmutat a 2010 és 2014 közötti időszakon; stratégiai abban az értelemben is, hogy emberek millióinak az életét közvetlenül, a költségvetésen keresztül pedig közvetve határozza meg.

Lenne tehát miről beszélni, de az MSZP politikusai körülbelül abban a stílusban reagálnak, amelyben Szíjjártó Péter Fidesz szóvivő szajkózza a kormány döntéseinek soros bírálatát nap, mint nap.

A MSZP a Fidesz –programot hiányolta, hazugsággal, mellébeszéléssel vádolta a Fideszt, majd amikor  végre van miről beszélni, akkor a legegyszerűbb módon, az érzelmi hatáskeltés eszközéhez nyúlva reagál.

Kinek van tehát szüksége itt racionális vitákra?

Miért is érdeke a Fidesznek a racionális problémákra, közügyekre vonatkozó megoldásait elmondani?

A Fidesz vezetők évek óta azt állítják, hogy ebben a közegben semmi értelme lényeges és eltérő megoldási lehetőségek nyilvános megvitatásának, mert minden bedarálódik a napi adok-kapokba.

A kialakult nyugdíj vita alapján igazuk van.

Van egy azonban egy faktor, amely hozzájárul ahhoz, hogy minden így alakuljon. Ez a faktor a sajtó. Angliában, az Egyesült Államokban a komoly sajtó nagy terjedelemben, számokkal, szakértőkkel, elemzésekkel reagálna egy ilyen ügyre. Vége-hossza nem lenne a politikai szereplőktől függetlenül kialakuló nyilvános párbeszédnek, amelyben a pártok kénytelenek lennének szakértői szinten is részt venni.

A tág értelemben vett nagyközönség ott sem értené a vita minden ágát és bogát, de a demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenki mindenbe beleszól, hanem azt, hogy a közügyek iránt érdeklődők – ha akarják – tájékozódhatnak a különféle érvekről, s az adott helyzet számtalan aspektusáról.

Nemzetbiztonsági, identitás  ügyekben a nyugati közvélemény is félrehord, lásd a Bush-kormányzat iraki és terrorista kalandját – de ehhez szükség volt egy amerikaiak számára iszonytató sokkra, a World Trade Center lerombolására.  A társadalombiztosítás, a bankkrízis, a kínaiak szerepe az államháztartás finanszírozásában, a makro pénzügyi és makro gazdasági összefüggések és megoldási lehetőségek megtárgyalásának vége –hossza nincs az amerikai sajtóban.

Itt meg néhányan ágálnak, míg a többi csak lapít.

Ez a populizmus melegágya. Nem Orbán Viktor (Gyurcsány Ferenc, ha valakinek ő a non plus ultra) cezaromániája, egyeduralkodói törekvése.

Szerintem a magyar politikai osztály populizmusa és a magyar sajtó diszfunkcionalitása között egyenes arányú az összefüggés. Na jó, nem egyenes arányú, mert nem a sajtó teremti a populizmust. De hogy nem ellenszer, az is biztos.

Jó ezt konkrét mozzanatokban megragadni, különben csak általánosságnak tűnik. Pedig nem az. Tegnap és ma történt. És történik tovább.

Kapcsolódó írások:

Aláírás a nyugdíjakért

Aláírásgyűjtés a nyugdíjasok védelmében

(Kóczián Péter újságíró, szerkesztő, rádiós- és televíziós riporter)

 

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

grti7336
Tényleg erről van szó. Persze a FIDESZ nagy kockázatot vállalt Varga Mihállyal, aki egyáltalán nem olyan okos, mint az a képernyőről lejön.(Hogyan lehet egy ilyen emberből csúcsminiszter, amikor szerintem inkább másban van a csúcson....)
Csubaka
Azért van ám itt egy hatalmas adag félre értés és félre magyarázás megint.
Mert mit is jelent a populista jelző?
"..annak az irányzatnak a híve, mely a politikai elittel szemben az átlagember érdekeit tartja szem előtt.
A politikai elit is lehet populista a hatalma fenntartása érdekében" - hát ez így nem is kicsit értelmetlen! Az a politikai elit amely az átlag ember érdekeit tartja szem előtt a társadalom érdekeit védi, s mint ilyen, valóban politikai elit, melynek hatalmát nem önmaga, hanem az általa működtetett társadalom védi!!!

Más részről mit jelent az, hogy az átlag ember érdeke? Akkora marhaságokat tudnak összefésülni okos agyon tanult emberek, hogy az minden képzeletet felül múl. Nem a különféle szempontok, tulajdonságok, felelősségek alapján tagolt társadalom biztonságos, nyugodt, és az emberi méltósághoz illő fejlődés a kívánatos cél? Mert ha igen akkor én populista vagyok!
csutak
Nekem az a problémám a jelenlegi ellenzékkel, hogy leendő nagy emberei" még a régi rendszerben szocializálódtak!
Meg kell nézni, kik alkotják a PÁRT vezérkarát.
Volt MSZMP tagok.
Varga ugyan nem az, de abból ami átjön a médián (kommunikációjából, verbális és meta) bizony egy kisszerű közgazdász látszik:(((
De ott van Mikola, a nemzet orvosa. (Tudom bizonyítani állításomat!) A szegedi kettes (Vasas Szent Péter) rendelőt akarta átjátszani -privatizélni!- jóbarátjának. A vesztett választás mentette meg a rendelőt, akkor.
Tehát nem látom be miben is különbözne a FIDESZ és az MSZP?
Mindketten (párt) a hatalmat akarják, mindkettő szánalmas tettei közismertek.
De reményt azt sajnos nem látok:(
Nem magam miatt, hanem gyermekeim és unokáim végett aggódom!
Január
@csutak: Akkor lesz itt változás, ha a jelengi parlamenti pártok képviselői, vezérkara kicserélődik teljesen. A jelenlegiek nem tudják átlépni saját árnyékukat, már nem változnak, legfeljebb rosszabbak lesznek.
És sajnos most megint kidobunk 7-10 milliárd forintot az ablakon, nem fog itt változni semmi. Sok hűhó semmiért.
asim
A rendszerváltás idején volt pénz a nyugdíjpénztárba,a sok szószátyár,karrierista nem vette észre,hogy ahhoz nem szabad hozzányúlni és most tessék tisztelt rendszerváltók ,azt a pénzt oda visszatenni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.