A NATO február elején hozzálát nukleáris stratégiája felülvizsgálatához, mert Moszkva az ukrán válság kitörése óta egyre gyakrabban hajt végre provokatív manővereket atomfegyver célba juttatására alkalmas hadászati bombázókkal, hogy megfélemlítse az észak-atlanti szervezetet – írták német lapok a hét végén.

Az orosz erőfitogtatás miatt a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek február 5-én tartandó ülésén elsőként a Nukleáris Tervező Csoport (NPG) tanácskozik. A csoportban a nukleáris elrettentő erejének függetlenségét őrző Franciaországon kívül az összes tagállam benne van. Feladata az, hogy tanulmányozza és az új geostratégiai fejleményekhez igazítsa a szövetség nukleáris politikáját. A testületnek sokáig nem volt fontos szerepe, gyakran az ülései is elmaradtak, de az ukrán válság óta változott a helyzet.

Tavaly decemberben évtizedek óta először észleltek Tu–95H típusú, atomfegyver célba juttatására alkalmas orosz hadászati bombázót a Balti-tenger felett, szeptemberben pedig két ilyen gép jelent meg az Egyesült Államok és Kanada keleti határának térségében, ahonnan akár Ottawára, New Yorkra és Washingtonra is csapást mérhettek volna. A manővert éppen akkor hajtották végre, amikor a NATO csúcstalálkozója zajlott Walesben, és nukleáris fegyverek célba juttatására alkalmas orosz vadászbombázók járőröztek azokban a napokban is, amikor az ukrajnai Krím félszigetet bekebelezték Oroszországba – áll a NATO szakértőinek jelentésében, amely az NPG februári ülésére készült.

A manőverek politikai funkciója az erődemonstráció, és különösen a kisebb NATO-tagállamok megfélemlítése – vélekednek a szakértők a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap összeállítása szerint. Az üzenet az, hogy "ne szóljatok bele a dolgunkba, és ne tegyetek keresztbe nekünk" – fogalmazott  egy NATO-diplomata.

A FAS és a Der Spiegel című hírmagazin egyaránt beszámolt arról is, hogy az orosz légierő gépei egyre gyakrabban közelítik meg rendkívül nagy sebességgel a baltikumi NATO-tagállamok légterét, és csak az utolsó pillanatban kanyarodnak el, esetenként pedig légtérsértést követnek el. Az észak-atlanti szövetségnek tavaly 150 alkalommal kellett felemelnie a térségben állomásozó vadászgépeit, hogy célként befogják, azaz egy ideig kísérjék az orosz harci gépeket a Baltikum felett. Ez a szám négyszer nagyobb, mint 2013-ban.

A szövetség elsősorban arra törekszik, hogy elkerüljön egy nukleáris konfliktust és gátat vessen az orosz erőfitogtatásnak. A FAS szerint a nukleáris stratégia felülvizsgálata során az egyik mérlegelhető lehetőség az lehet, hogy a NATO atomfegyver célba juttatására alkalmas gépeket állomásoztat a Baltikumban. A Spiegel szerint Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka azt sürgeti, hogy újra alakítsanak ki úgynevezett forró drótot, állandó, közvetlen telefonos kapcsolatot a NATO katonai vezetése és az orosz vezérkari főnökség között.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

oncogito
@73: - Megteheti Orbán, mert neki bár csak alig tízmilliós, de szintén buta népe van...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
oncogito
@73: - forrás a statisztikáról? Mert nem feltételezem, hogy érzelmi alapon állítod.
Papuska1
@oncogito: és 73: Sajnos csak most értem vissza. Mindketten tiltakoztok az általánosítások ellen, majd elkezdtek durván általánosítani. Leírtam a hozzászólásomban, hogy nem szeretem, nincs okom szeretni az Oroszokat! Orbán Viktor sem szereti őket. Durva csúsztatás, hogy visszahozná őket. Ugyanakkor beszéljünk nyiltan, az sem érdeke, hogy egy kiemelkedően szlávista, nacionalista szomszédunk véletlenül nyugatra induljon el, hiszen komoly történelmi sérelmeik vannak irányunkban is. A megoldás itt a lavírozás. Az ország energiaellátása egyelőre az oroszoktól függ. Nem érzelmi okból politizál Orbán, hanem hideg érdekből! Néhány szó a zsidóságról: bevallom nem vagyok zsidó, vagy legalábbis nem tudok róla, hogy lennének ilyen gyökereim. Szerintem a legnagyobb magyarokat érő bevándorlási hullám az Övék volt a XIX. század közepe után. A nagy többségük rendkívül fontos szerepet töltött be. Ők hozták létre a modern magyar ipart. Nézzük a kor sikeres gyárosait. Ugyanakkor volt köztük egy szűk, erőszakos terrorista csapat. Ezek lettek a Kun Béláék. Bárki bármit mond, sokáig nem éltek rosszul Horthy alatt. Azután jöttek a németek, és mi hiába próbáltuk védeni őket, a gazdagabb, nagyszájúak húztak Amerikába, a sok kis zsidóval meg borzalom történt. Ezen elhiszem, hogy nehéz túl lépni. Most megint van sok normális és egy kis agresszív rész, aki alapján megítélik őket! Elég szomorú!
nena
és újra egy egyoldalú tájékoztatás.. Köszönjük Emese..
oncogito
@Papuska1: - igaztalan vagy. Én egy általánosításra reagáltam, ironikusan.
Ha lehet általánosítani kétszázmillió ember, akkor tizmilliót is valamilyen alapon.
Ha az egyik helytelen, akkor helytelen a másik is.
Jobb lenne nem származásról, hanem egyénekről beszélni.
Az "orosz barátság" helytelenítése nálam kizárólag az orosz vezetéstől való függőség nemtetszését jelenti.
Én itt abbafejezem.
73
oncogito és papuskának.Ahogyan olvastalak benneteket,szerintem mind a 3-an majd hogy nem egyről beszélünk.Csak az árnyalatok mások.De aztán lehet,hogy rosszul látom.A 15óra31-es kérdésedre;nem statisztika,ha nem az ismereteimnek köszönhetően mondom.De aztán lehet,hogy rosszul.
kamazuka
Tipikus szocialista hozzáállás.
Ha döglik az én tehenem,,dögöljön a tiéd is!

Mikor elment a választá,kűlföldről uszítottak saját hazájuk ellen.
Magyar hazafiak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.