Az ukrán védelmi miniszter helyettese szerint legalább 264 katonát mentettek ki az acélműből, 53 súlyos sérült van köztük, a csoport orosz ellenőrzés alá eső területre került, fogolycserével igyekeznek kimenteni őket. A lengyel határtól 15 kilométerre lévő katonai célpontokat lőttek az oroszok a háború 83. napján.

Kimenekítették az azovsztali katonákat

Hanna Maliar, az ukrán védelmi miniszter helyettese jelentette be, hogy legalább 264 ukrán katonát menekítettek ki a mariupoli Azovsztal acélmű épületéből – írta meg a hvg.hu a BBC nyomán. 

Több száz katonát menekítettek ki az Azovsztal acélműből, a lengyel határhoz közel támadtak az oroszok

A tüzérségi támadások miatt megrongálódott házak Mariupol szélén, háttérben az Azovsztal acélmű területe 2022. május 10-én

Fotó, címlapkép: AFP/Stringer

A csoportból 211 főt Olenivkába, 53 súlyos sérültet Novoazovszkba vittek, mindkét település orosz kézen van, így a terv most az a BBC szerint, hogy a kimenekített katonák fogolycsere keretében kerüljenek vissza ukrán területre, ugyanennyi orosz hadifogoly ellenében.

A cikk szerint Volidimir Zelenszkij ukrán elnök egy videóüzenetben beszélt arról éjfél körül, hogy a mariupoli katonáknak élve kell visszatérniük Ukrajnába, de a fogolycseréről szóló tárgyalások időt vesznek igénybe.

A védelmi miniszter helyettese egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt – idézi fel a hvg.hu –, hogy néhány katona még így is maradt az Azovsztal területén. Az ukrán hadsereg vezérkara arról adott ki közleményt, hogy a mariupoli katonák teljesítették a feladatukat azzal, hogy sokáig feltartóztatták az oroszokat és elég időt nyert ezzel az ország többi része a hatékonyabb védekezés megszervezésére – mostantól viszont az Azovsztalban lévők életének megmentése a parancs.

A lengyel határhoz közeli katonai bázist támadták az oroszok

A hvg.hu cikke szerint szerda kora hajnalban, háromnegyed egykor több robbanást is lehetett hallani a nyugat-ukrajnai Lviv városában. Megközelítőleg egy órával később Makszim Kozickij, a régió katonai vezetője azt közölte, hogy egy katonai bázist támadtak az oroszok, mintegy 15 kilométerre az ukrán-lengyel határtól.

A katonai vezető részleteket nem árult el a Telegram-bejegyzésében, annyit írt, hogy további részleteket reggel közölnek. Félórával a robbanások után viszont már megírta – mire Lvivben is lefújták a légvédelmi riadót –, hogy válaszoltak a támadásra.

Forrás: hvg.hu, bbc.com, hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
@Maccska: pontosan...megvan a cserealap...a sebesült katonák is fogolycséhez kellenek, nemigazán gyógyítani vitték el őket.
verőce21
Addig nincs lehetőség a tartós tűzszünetre, amíg az oroszok a Dnyeszter vonaláig be nem kebelezik a területeket...!

Amit még Hruscsov egy delíriumos állapotában ukrán területnek nyilvánított, holott sosem volt az...! :)
csak úgy....
@verőce21: de te most ittasan eldöntöd,hogy mit és hogyan ...
farkasom,te egy igazi stratéga! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.