A katari emír 10 milliárd eurós beruházásról írt alá megállapodást Párizsban.

 Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.

Aláírtunk egy ambiciózus, 10 milliárd eurós beruházási tervet

- jelentette be kedd este Emmanuel Macron francia elnök, amikor pohárköszöntőt mondott a katari emír tiszteletére rendezett díszvacsorán a francia elnöki hivatalban.

"Ezek a beruházások erősíteni fogják a két ország közötti stratégiai partnerséget" – erősítette meg az emír.

15 éve nem volt példa erre Franciaországban: Emmanuel Macron bejelentést tett, itt vannak a részletek!

Emmanuel Macron francia elnök Tamim bin Hamad asz-Száni sejket, katari emírt üdvözli a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejárata előtt 2024. február 27-én. MTI/AP/Thibault Camus

A beruházások olyan ágazatokban fognak megvalósulni, mint az energiaátmenet, a félvezetők, a repülőgépipar, a mesterséges intelligencia, a digitális ipar, az egészségügy és a kultúra.

Tizenöt év óta ez az első állami látogatás, amelyet Katar emírje tesz Franciaországban, és az első a 2013-ban trónra lépett Tamim bin Hamad asz-Száni sejk számára, aki folyékonyan beszél franciául, s akinek látogatását Emmanuel Macron "hatalmas megtiszteltetésnek tartja Franciaország számára".

"Az Ön országa Franciaország barátja, hűséges és stratégiai partner, akiről Franciaország tudja, hogy a nehéz helyzetekben számíthat rá" – fogalmazott az államfő, emlékeztetve a mindkét ország számára fontos védelmi és biztonsági politikára vagy a terrorizmus elleni küzdelemre.

A díszvacsorán jelen volt Nicolas Sarkozy korábbi államfő (2007-2012), aki mandátuma idején megerősítette a két ország közötti kapcsolatokat, Nasszer al-Kelaifi katari üzletember, a Paris Saint-Germain (PSG) párizsi labdarúgóklub elnöke, aki az emír közvetlen környezetéhez tartozik, Kylian Mbappé, a francia labdarúgó-válogatott kapitánya és a PSG csatára, valamint Bernard Arnault, az LVMH luxusmárka elnöke.

A díszvacsorát megelőzően az emír – akinek országa kulcsszerepet játszik az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tárgyalások közvetítésében – és Emmanuel Macron a megbeszélésük során megerősítették, hogy "nagyon gyorsan tűzszünetet" szeretnének elérni a Gázai övezetben – közölte a francia elnöki hivatal.

Joe Biden amerikai elnök hétfő este közölte, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy a március 10-én kezdődő iszlám szent hónap, a ramadán idejére beszünteti katonai műveleteit a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedése érdekében.

A túszok szabadon bocsátása Franciaország számára abszolút "prioritás" – mondta Emmanuel Macron, míg a katari emír a maga részéről elítélte a "palesztin nép elleni népirtást", a "kényszer-áttelepítéseket" és a "kegyetlen bombázásokat".

Katar és Franciaország szándéknyilatkozatot írt alá a humanitárius együttműködésről a Gázai övezetben, amely tartalmaz egy, a palesztinoknak nyújtott 200 millió eurós közös kötelezettségvállalást. A francia elnöki hivatal jelezte, hogy három francia-katari teherszállító repülőgép elindult humanitárius segéllyel és egészségügyi ellátással az egyiptomi El-Arís városába, amely a gázai Rafah közelében található.

A Gázai övezetben indított izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek, és mintegy 240 embert elraboltak, akik közül körülbelül 130-an még mindig fogságban vannak.

"Gáza jövője a kétállami megoldásban rejlik, egy Izraellel békében élő palesztin állammal és egy konszolidált Palesztin Hatósággal az élén" – hangsúlyozta a francia elnök. A katari emír üdvözölte azt a szerepet, amelyet Franciaország játszhat "a két állam igazságosságának megteremtésében".

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
és mi lesz a homoszexuálisok jogaival kedves emmanuel
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Péter2
Legalább nem kommunista berendezkedésű országgal kötöttek stratégiai megállapodást , nem adtak el francia földeket szennyező akkumulátor gyártás céljára , hanem több fontos dologban dolgoznak együtt ! A pedofidesz ilyen üzletet nem tud , mert a komcsi berendezkedésű országokon kívül nem igen állnak velük szóba .
Maccska
@Péter2: @Péter2: hülye vagy te buksi!
Katar nem egy messze földön híres demokrácia.
Mondjuk én leszarom.
KisTehen
@Péter2: egy biankó szerződést írtak alá ... lehet, hogy macronnak is lesz a maxi dubaja
KisTehen
@Maccska: addig nincs is ezzel gond, amíg el nem kezdik köpködni magyarországot hasonló dolog miatt ... akkor kezd felfordulni a gyomrom az álszent libsiktől
csak úgy....
@Maccska: akkor mijafaszt keresett novák katicátok katarba ,közvetlen a bukfence elött?
@KisTehen: te egy kibaszottu buta elmebeteg,mivel a föltételezéseidet,látomásaidat mindíg készpénznek veszed!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.