Több ezer lengyel kamion szállít orosz mezőgazdasági termékeket Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba – írta pénteken megjelent oknyomozó riportjában Mihajlo Tkacs, az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársa, aki a héten a lengyel-fehérorosz határon járt.

Az újságírót és operatőrét munkájuk közben lengyel rendőrök vették őrizetbe és a lengyel titkosszolgálat is több órán át hallgatta ki őket. Közben elkobozták telefonjaikat és a kamerákból a memóriakártyákat, amelyekről a felvételek egy részét letörölték.

Kamionok ezrei szállítanak orosz agrártermékeket Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba ukrán médiaértesülések szerint.

Fotó: MTI

Egy férfi az ukrán hírportál forgatócsoportjának kérésére felhívott egy lengyel céget, és egy létező fehérorosz vállalat menedzsereként mutatkozott be. Felajánlotta, hogy fehérorosz okmányokkal szerez orosz repcedarát, amit elad a lengyel vállalatnak. A lengyel cég vezetője arra kérte, hogy e-mailben küldje el neki a szállítás feltételeit.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy 2023 szeptemberében a helyi gazdák tiltakozása után Lengyelország megtiltotta a repcedara Ukrajnából történő behozatalát, ezt követően azonban folyamatosan nőtt a Fehéroroszországból érkező repcedara mennyisége. A hírportál újságírója felhívta a figyelmet arra, hogy mindössze három hónappal az ukrán termékek tilalmának bevezetése után a lengyelek csaknem 8 millió dollár értékben vásároltak repcedarát Fehéroroszországon keresztül.

A lengyel-fehérorosz határon lévő kukuryki ellenőrzőpont közelében az ukrán sajtóstáb több száz kamiont számolt meg, amelyek Fehéroroszország irányából szabadon léptek be Lengyelországba. Mezőgazdasági cégek képviselőitől megtudták, hogy az orosz agrártermékek először Fehéroroszországba kerülnek, ahol erre specializálódott központokban újrarakodják őket lengyel rendszámú teherautókra, amelyek ezután Lengyelországba mennek a megrendelő nagyvállalatok címére. Az egyik ilyen fehérorosz központ a minszki BTLC állami vállalat egyik terminálja a fehérorosz főváros közelében. A hírportál lengyel forrásokból és adatbázisokból származó információkra hivatkozva azt írta, hogy három olyan lengyelországi vállalatról szerzett tudomást, amelyek nagy mennyiségben vásárolnak oroszországi mezőgazdasági termékeket. Ezek a Bromex, a Diaspolis és a Kampol Krzysztof Luzniak nevű vállatok – az MTI jelentése szerint.

A hírportál egyúttal hozzáfűzte, hogy nincsenek kifejezetten a mezőgazdasági termékekre vonatkozó európai uniós szankciók, így a lengyel vállalatok nem szegnek szabályt. Állítása szerint Európa számára Oroszország és Fehéroroszország potenciális veszélyt jelentenek, de továbbra is folytatják velük a mezőgazdasági termékek kereskedelmét. Az agrártermékek esetében a lengyel-orosz áruforgalom folyamatosan nő – jegyezte meg a hírportál.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
sőt ... több, mint 2000 külföldi vállalat továbbra is működik oroszországban

leave-russia.org/staying-companies
Maccska
Persze ez fordított irányban js működik.
Ettől függetlenül a lengyel mezőgazdaság legnagyobb piaca az orosz volt.Most piaci zavarokat okoz európában a lengyel túltermelés .
simmering73
@KisTehen: "Oroszország 2014-ben indított agressziót Ukrajna ellen. 2022. február 24-én teljes körű katonai inváziót indított Ukrajna területére. Az orosz csapatok brutális háborúja és katonai bűnei humanitárius válságot idéztek elő Ukrajnában, civilek ezrei haltak meg, milliók váltak menedékké. Erre az agresszióra reagálva sok nemzetközi vállalat úgy döntött, hogy elhagyja az orosz piacot, míg mások a megszokott módon folytatják ott az üzletet. Nyomon követjük a vállalatok ilyen döntéseit, és felszólítjuk őket, hogy hagyják abba a háború finanszírozását."
leave-russia.org/staying-companies
Maccska
@simmering73: az Oroszországban lévő nyugati vagyon nagyobb mint a nyugaton lévő orosz.
Ezért aztán nem egyszerű az orosz vagyon elvétele.
Jelenleg max zárolják.
Putyin okosan megtiltotta a nyugati cégek és vagyonok oroszok általi felvásárlásat.
Tehát a nyugati cégek nem tudják eladni az oroszországi érdekeltségeiket.
jáger laszló
Hát ez van!
Dübörög a lengyel-orosz logisztika!!csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.