Az orosz  propagandahálózat leleplezésében fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt, pénzeket a magyar mellett német, belga, francia, holland és lengyel politikusok is kaptak – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le – írja a Spiegel. A csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Unióteltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban – közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán – írja a HVG.hu

Cseh miniszterelnök: Magyar politikusokat is pénzelhettek Moszkvából oroszbarát propaganda európai terjesztésére

Moszkva, Kreml. Fotó: Wikipedia

Fiala arról beszélt, a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy az oroszbarát hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely “súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”.

"A csoport az EU területén “Ukrajna területi integritása, szuverenitása és függetlensége ellen” agitált"

– mondta el újságíróknak a miniszterlenök. A csoport tevékenysége az Európai Parlamentig is eljutott, erről azonban bővebb tájékoztatást nem adott.

A Deník N nevű cseh napilap arról írt, hogy a Voice of Europe híroldal olyan politikusok nyilatkozatait tette közzé, amelyekben arra szólították fel az EU-t, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A Voice of Europe szerda este már nem volt elérhető.

Egyes európai politikusok, akik együttműködtek a híroldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték.

Német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusokat fizettek le

Pénzeket német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak – írja a Deník N cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. Az Alternatíva Németországért (AfD) is érintett. Csehország felvette szankciós listájára a Voice of Europe-ot és annak feltételezett támogatóit.

A Spiegel szerint fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt a hálózat leleplezésében. A Voice of Europe mögött állítólag egy ukrán származású oroszbarát oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, Viktor Medvecsuk áll. A Spiegel cikke szerint Medvecsuk arra használta a Voice of Europe-ot több uniós tagállamban, hogy “az európai parlamenti választásokon induló jelöltek közül kiválasztott személyeknek titkos pénzügyi támogatást nyújtson”, és Ukrajnával szembeni “propagandisztikus tevékenységeket támogassanak”.

Forrás: Deník N, hvg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Gondolom nem az ellenzéket, bár a "Mi Hazánk" álnévvel szereplő pártnál is sanszos...
Namely
Fú, milyen kemények ezek, de a libanoni/albán/nigériai/stb maffia érintetlenül uralja az utcákat Nyugat-Európában, valahogy nem tudják megtalálni az illegális migriket sem, sem a terroristákat, sem a korrupt bizottsági politikusokat, sem az amerikai ügynököket, sem a brüsszeli lobbikat. De valahogyan nem sikerül egy tanulmányt sem készíteni mondjuk az euró hétköznapi emberek életére gyakorolt tényleges hatásairól sem.

Vajon miért?
Mert egyszerűbb szélmalmokat kergetni a valódi problémákkal való szembenézés helyett...
Dr. Proktor
@Namely: Még egyszerűbb a bül-bül szavú rózsák két mennyei bokrának lágy zenéjével altatni a becses publikumot!
A lényeg a valóság takarása Patyomkin fallal...
Maccska
A Soros pénzeket is vizsgálja ez a kemény csapat?
Bástya Béla Elvtárs
Ez az egy kizárt! Moszkva sóher! Beszedni szereti a sápot, de kiadni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.