Az orosz hatóságok nyomozásának eredménye alapján a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadás és más oroszországi terrortámadások nyomai Ukrajnába vezetnek – állítja Moszkva. Oroszország azt követeli Kijevtől, hogy „tartóztassa le és adja ki az összes érintettet” – közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium.

"A március 22-én Krasznogorszk városban elkövetett, az egész világot sokkoló véres terrorcselekmény korántsem az első terrortámadás, amelyet hazánk ellen az utóbbi időben végrehajtottak. Az orosz illetékes hatóságok által elvégzett nyomozás kimutatta, hogy mindezen bűncselekmények szálai Ukrajnába vezetnek"

- állította az orosz külügyminisztérium az MTI híradása szerint.

Moszkvai terrortámadás – Moszkva nem enged az ukrán szálból, még az SZBU vezetőjének kiadatását is követeli Kijevtől

Nagykövetek közösen róják le kegyeletüket az áldozatok előtt a Moszkva melletti Krasznogorszk Crocus City Hall kulturális és üzletközpontnál 2024. március 30-án. Fotó: MTI

"Ezzel kapcsolatban a tárca átadta az ukrán hatóságoknak a terrorista merényletek elleni nemzetközi egyezmény és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról szóló nemzetközi egyezmény szerinti követeléseket az összes olyan személy azonnali letartóztatására és kiadatására vonatkozóan, akik részt vettek ezekben a terrortámadásokban"

– tették hozzá.

„A követelések között szerepel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének, Vaszil Maljuknak a letartóztatása, aki március 25-én cinikusan elismerte, hogy Ukrajna szervezte a Krími híd elleni 2022. októberi robbantást, és részleteket közölt más terrortámadások szervezéséről az Oroszországi Föderációban"

- fűzte hozzá a közlemény.

Az orosz minisztérium hangsúlyozta, a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem minden állam felelőssége és követelte a "kijevi rezsimtől", hogy haladéktalanul hagyjon fel a terrorista tevékenység bárminemű támogatásával, adja ki az elkövetőket és térítse meg az áldozatoknak okozott károkat.

"Az, hogy Ukrajna megszegi a terrorizmus elleni egyezményekből eredő kötelezettségeit, nemzetközi jogi felelősségre vonást von maga után"

- olvasható az orosz külügyminisztérium által kiadott dokumentumban.

Mint ismeretes, Kijev tagadja, hogy köze lenne a 144 halálos áldozatot követelő, március 22-i  Moszkva melletti terrortámadáshoz, melyet tádzsikok követtek el, s az Iszlám Állam nevű radikális iszlamista terrorszervezet vállalt magára.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Rhej! Putyler akar nemzetközi jogra hivatkozni??? Kileptek mindenhonnen, ahol felelössegre lehetne öt vonni, pedig mar mint haborus bünös kiadatas var ra a vilag több, mint 100 orszagaban! Mar Delafrikaba sem mert elmenni, csak haveri kipcsak orszagokba latogat, mit a potrohos pincsije...Javaslom az ukranoknak, ajanljanak cseret az oroszoknak, putyler kiadatasaert cserebe! Na akkor nehany napon belül tenyleg vege lenne a haborunak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.