Elődeihez képest szerényebb temetési szertartást akar magának Ferenc pápa, aki a Szent Péter-bazilika helyett a Vatikántól távolabb fekvő Santa Maria Maggiore-bazilikában kíván nyugodni.

Ferenc pápa kijelentette: XVI. Benedek temetése volt az utolsó, melyen az egyházfőt nyitott koporsóban ravatalozták fel. A pápa korábban többször beszélt arról, hogy pontos intézkedéseket hagyott hátra temetési szertartásával kapcsolatban, és elődeivel ellentétben azt akarja, ne a Szent Péter-bazilikában, hanem a Vatikántól távolabbi, római Santa Maria Maggiore-bazilikában helyezzék örök nyugalomra – jelentette az MTI.

Megint lázad Ferenc pápa – A katolikus egyházfő szakítani akar a Vatikán temetkezési hagyományaival

A Santa Maria Maggiore-bazilika. Fotó: Wikipedia

"Szerényebb temetést akarok magamnak"

- közölte

A római katolikus egyházfő gondolatait Javier Martínez-Brocal spanyol újságíróval osztotta meg, akinek a pápával készített interjúkötete szerdán jelenik meg spanyol nyelven Ferenc pápa. Az utód címmel.

A pápa az interjúkötetben elmondta, XVI. Benedek tavalyi temetését teljes mértékben a néhai egyházfő egykori személyi titkára, Georg Gänswein szervezte meg. Az a Gänswein, aki a német pápa temetésével egy időben publikálta Semmi más, csak az igazság című könyvét, amiben Ferenc pápát is bírálta. Ferenc pápa most kijelentette, Georg Gänswein időzítéséből hiányzott a nemesség és az emberség.

Korábban eretnekséggel vádolták az azonos nemű személyek élettársi kapcsolatáról vallott nézetei miatt

Ami a korábban a Vatikánban visszavonultan élő nyugalmazott pápával, XVI. Benedekkel való kapcsolatát illeti, Ferenc pápa elmondta, hogy az azonos nemű személyek közötti élettársi kapcsolatról vallott nézetei miatt egyes bíborosok perbe akarták fogni, eretnekséggel vádolva őt, de „Ratzinger a védelmére kelt”. Ferenc pápa felidézte a Joseph Ratzinger bíborost pápává választó 2005-ös konklávét is: az első szavazási fordulókban a mostani pápa a második legszélesebb támogatást élvező jelöltnek bizonyult Ratzinger mögött.

A bíborosok egy csoportja 2005-ben Ratzingert sem akarta pápának, mivel külföldi volt

„Negyven szavazatot kaptam a száztizenötből, a rám adott voksokkal akarták blokkolni Ratzinger pápává választását, így nem tudta volna megszerezni a pápaválasztáshoz szükséges kétharmadot. Nem akartak külföldi pápát”

– idézte fel Ferenc pápa, hogy a taktikázással a bíborosok egy csoportja egy harmadik jelöltet akart célba juttatni.

Ratzinger jelentette az átmenetet II. János Pál pápa után

"Ratzinger az egyedüli volt, aki akkor pápa lehetett, mivel átmenetet biztosított II. János Pál után"

- mondta Ferenc pápa. Megjegyezte, elődje "nagy ellenállással" találta szembe magát a Vatikánban.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maccska
@Sakk Matt: anyád meg szakállas majom.
Sakk Matt
@Maccska: A tetves kurva anyádról beszélj, te pedobuzi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.