A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett vezet a kormányzó jobboldali párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben – a horvát választási bizottság közlése szerint.

A HDZ győzelmet hirdetett, abszolút többséget azonban nem szerzett, így koalíciós partnert kell találnia. A részeredmények tükrében a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 60, az SDP irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban – írja az MTI.

Végre örülhet Orbán Viktor – Horvátországban a jobboldal győzött

Andrej Plenkovic miniszterelnök, a HDZ elnöke pártja választási győzelmét ünnepli április 17-én Fotó: AFP

A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 14 mandátummal. Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a jobboldali szuverenista Híd (Most) párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt 3 mandátummal, a Független Északi Platform 2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátummal.

A horvát parlament 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tart fenn.

A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre, a legtöbb közvélemény-kutatás a HDZ-t hozta ki győztesnek.

A kormányalakításhoz a HDZ-nek 76 képviselő támogatására van szüksége. A mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet. Támogathatják még a kisebbségi képviselők is, a három szerb képviselő kivételével. Ivan Penava, a Haza Mozgalom elnöke a választások éjszakáján kijelentette: a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) elfogadhatatlan számukra.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte: pártja három egymást követő parlamenti választást is meggyőző fölénnyel nyert meg.

"Már holnap reggel megkezdjük az új parlamenti többség kialakítását, hogy megalakíthassuk harmadik kormányunkat"

- mondta.

Úgy vélte: a stabilitás megőrzése, a parlament és a kormány sürgős megalakítása az egyetlen módja annak, hogy garantálják a horvát állampolgárok szociális biztonságát, különösan olyan körülmények között, amilyenben jelenleg Európa és a világ van.

Pedja Grbin, az SDP elnöke elismerte, az eredmények nem olyanok, mint amire számítottak. "Azonban még nincs itt az ideje a csüggedésnek" – mondta.

Az SDP elnöke nem beszélt vereségről, és nem is gratulált a HDZ-nek a győzelemhez.

Végleges eredményeket csütörtök délután közöl a horvát választási bizottság.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
És nekem + mi közöm hozzá!?
Nem oszt, nem szoroz!
csak ennyi
barátilag
J,L,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.