Önmaga feloszlatásáról döntött a horvát parlament, a Sabor a törvényhozás többségét alkotó pártok javaslatára, áprilisban vagy májusban várhatóan általános választásokat tartanak majd délnyugati szomszédunknál. 

A 151 fős nemzetgyűlés a részvevők egyhangú szavazatával döntött saját feloszlatásáról. A javaslatot az ellenzéki pártok is támogatták, miután február végén a parlamenti többség elutasította az általuk benyújtott indítványt a feloszlatásról és a választások azonnali kiírásáról – adta hírül az MTI.Zágráb is elesett! Feloszlatta magát a horvát parlament

Fotó: Wikipedia.org

A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői ezt akkor azzal magyarázták, hogy a választásokat a megfelelő időben és a demokratikus normák szerint kell megrendezni, amikor a többség, nem pedig a kisebbség dönt erről.

A képviselők ezt megelőzően több jogszabályt is megszavaztak. Egyebek mellett az áfatörvény módosítását, mely továbbra is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alá sorolja a földgázt és a távhőszolgáltatást Horvátországban, továbbá a büntető törvénykönyv módosítását, valamint két új bűncselekmény-kategória bevezetését.

Az új választásokat Zoran Milanovic államfő írhatja ki. A választásokat az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától számított legkevesebb 30, de legfeljebb 60 napon belül kell megtartani.

A Promocija Plus márciusi felmérése szerint a HDZ örvend a legnagyobb támogatottságnak Horvátországabn, 26,5 százalékos népszerűségi mutatója 0,9 százalékponttal jobb a párt februári eredményénél. A Szociáldemokrata Párt (SDP) február óta 1,9 százalékponttal növelte támogatottságát, 17,9 százalékkal a második helyen áll.

Három párt lépné át még az ötszázalékos parlamenti küszöböt; a jobboldali Híd (Most) 7,9, a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbaloldali-zöld szövetség 7,8, és a szintén jobboldali Haza Mozgalom (Domovinski Pokret) 7,7 százalékkal.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
egészségükre ... vannak, akik így múlatják az időt

HAHAHA

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.