Ahhoz, hogy megértsük, mi a jelentősége a kínai elnök szerdán kezdődő magyarországi vizitjének, a látogatást geopolitikai kontextusba kell helyezni. Franciaország és Németország között viták forrása a Kínához fűződő kapcsolat. Berlin gazdasági tekintetben Kínára van utalva, s a függőségi viszony az elmúlt években tovább nőtt. A németek 2021 és 2023 között többet fektettek be Kínában, mint a 2015 és 2020 közötti ötéves időszakban - derül ki egy német kutatásból.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A trójai talán egy kicsit túlzás,

de az, „hogy ezzel is borsot törjön Brüsszel orra alá.” már igencsak korrektnek tűnő megfogalmazás

A derék neoszava.hu publicisztikája „Kína trójai falova” Hszi Csin-ping európai körútja kapcsán vagy inkább ürügyén. Nos ami azt illeti – nem mintha lenne valóban értelmes valódi magyarázat arra, amit Orbánék művelnek – trójaizás talán egy kicsit túlzás. Bár egy dologban van ráció: a naivság és/vagy a nem kellő körültekintés szerepe, ami kétség kívül mind a történelmi, mind a korszerű értelemben vett trójai esetében szignifikáns.
Az viszont tény, hogy „Kína számára egyfajta összeszerelő üzemmé váltunk, s a kormány nem csak önként és dalolva vállalja ezt a szerepet, hanem talán sosem megtérülő, kínai hitelből finanszírozott beruházásokat is befogad (a kínai rendőrökről nem is beszélve) csak amiatt, hogy ezzel is borsot törjön Brüsszel orra alá. Hszi elnök felismerte, Magyarországot felhasználhatja arra, hogy megakadályozza: Macron elképzeléseinek megfelelően egységes európai politika alakuljon ki Kínával szemben.”,
a persze az is, hogy: „Magyarország azonban nem csak gazdasági szempontból közeledik a kínai rezsimhez, hanem politikailag is mintának tekinti azt az országot, amely Moszkvát segíti az Ukrajna elleni háborújában, ezzel közvetve Európa biztonságát veszélyezteti. ”
Clavigo
Semmi extra., Csak leellenőrzi Kina frissen beszerzett ,határon kívűli tartományát...Oszt jó napot .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.