Az utolsó magyar világsztár címmel megjelent Détári Lajos, 61-szeres válogatott labdarúgó önéletrajzi könyve.

A keddi bemutatón a "főszereplő" nem jelent meg, így a könyvet a társszerző Pietsch Tibor, a Nemzeti Sport főmunkatársa, illetve Buzgó József, a sportnapilap főszerkesztője, Détári jó barátja mutatta be.

A 299 oldalas mű az eddigi utolsó magyar világbajnoki gól szerzőjének játékos és edzői pályafutását mutatja be, valamint rövid betekintést enged az ötvenéves Döme családi életébe is.

Détári a Bp. Honvédnál kezdte profi pályafutását és a kispesti csapatban vált elismert, válogatott játékossá. A Honvédot 1984 és 1986 között úgy vezette sorozatban háromszor bajnoki címre, hogy közben ő maga mindannyiszor gólkirály lett az NB I-ben.

Ekkor érte el legnagyobb sikerét a válogatottal is, egyik vezére volt az 1986-os - máig utolsó - vb-részvételt kiharcoló együttesnek. A vb-felkészülés során a brazilok felett a Népstadionban aratott 3-0-s siker alkalmával ő szerezte az első gólt. A mexikói eseményen aztán - meglepetésre - már a csoportkörben búcsúzott Mezey György alakulata, ugyanakkor a második fordulóban Kanada 2-0-s legyőzésekor Détári állította be a végeredményt, ezzel ő az eddigi utolsó magyar gólszerző a vb-k történetében. A klasszis labdarúgó összesen 61-szer öltötte magára a címeres mezt, s ezalatt 13-szor volt eredményes.

Détári 1987-ben szerződött külföldre, az Eintracht Frankfurt légiósa lett. Egyetlen ott töltött idényét emlékezetes góllal zárta le,  a Német Kupa döntőjében az ő hajrában szerzett találatával győzött a csapata. Ezt követően 18 millió német márkáért az Olimpiakosz játékosa lett, ezzel akkor az addigi legdrágább magyar futballista volt. Később Olaszországban, Svájcban és Ausztriában is játszott, majd pályafutását Magyarországon fejezte be.

Edzői pályáját eddig kevesebb siker övezte: 2000 óta több mint 15 csapat kispadján ült. Mostanáig a legnagyobb eredménye az volt, hogy a Szombathelyi Haladást feljuttatta az élvonalba. Détári a válogatott vezetésében is megfordult, Bozsik Péter segítője volt 2006-ban, de a Máltán elszenvedett, történelmi Eb-selejtezős kudarcot követően az ő szerződését is felbontották.

Legutóbb a Ferencvárost irányította, 2011 augusztusában lett a zöld-fehérek szakmai igazgatója. Együttesével a 11. helyen végzett az NB I-ben, majd tavaly augusztusban - négy fordulót követően - felbontották a szerződését.

Az életét bemutató könyv ára 3999 forint

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.