Néhány héttel 45. születésnapja előtt pénteken délután elhunyt a többszörös magyar bajnok Nádas Tamás, aki 2012-ben Nyíregyházán a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság szabadprogramjának aranyérmese volt. 2013-ban őt választották az Év magyar műrepülőjének, írja a Dehir.hu.

Nádas idén közel-keleti bemutató repüléseket csinált, például az Egyesült Arab Emírségekben vett részt repülőnapokon. Pénteken délután a Qatar Racing Club gáláján, az Al Khor repülőnapon vett részt. A gépe egy fejjel lefelé végrehajtott gyakorlat közben zuhant le. A verseny rendezősége törölte a bemutató további programját, a szombati bemutatókat.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Elképzelhető, hogy egy lefelé szálló légáramlat dobta meg a gépet a föld felé. A fejjel lefelé való repülésre elsősorban az akrobatikus repülésre kifejlesztett gépek alkalmasak. Ezeknél a szárnyprofil kompatibilisebb a fejjel lefele repüléssel mint a normál gépeké. De alap állásban még mindig felfelé irányul a szárny fölött létrejövő erő, és ezt úgy kompenzálják, hogy fejjel lefelé tolják a botkormányt, ami normálisan egyébként lefelé húzná a gépet. Ilyenkor elég egy apró, önkéntelen bemozdulás reflexből, és ahelyett, hogy a gép orrát felhúznák, az pont a talaj felé indul el...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
A Tündik bündije
@karma1: "Aki repült már, az nem tud róla leszokni."

Nekem mondod? Mindig félelem nélkül szállok fel, kihozom a gépből amit lehet, de feleslegesen sosem szabad vagánykodni, csak akkor, ha 101%-ig biztos vagy a dolgodban, mert a gravitáció nem válogat...
karma1
@A Tündik bündije: O, hat Te is fiam, Brutusne?...:-))) Engem a Pandazis Peti tanitott Budaorson de ez meg az os-hoskorban volt, amikor a motoros sarkanyrepulok az egymasmellett-ulos tandemen tanultak, de nekem volt az elsok kozott a szivar alaku ketszemelyes trike, Rotax motorral...Meg 90-92-ben volt ez, Uristen,...! Es en mar akkor is eltem? Tundikem, mondd, hogy akkor meg nem is volt repulo, es en nem is leszek iden 60!...Brrrr...

Kerlek, vigyazz magadra, tegy meg minden biztonsagi eloirast, tudod, Beloled csak egy van - sajnos...:-((
A Tündik bündije
@karma1: Én nem sárkányrepülőzöm, hanem egymotoros Cessnán repkedek már pár éve.
De az is vagány :-)))
karma1
@A Tündik bündije: Azonnal tudtam, hogy nem sarkanyozol, ahogy es amit leirtal..:o)) Na, ahhoz kell igazan a vaganysag!...:-))) MIndegy, akkor is vigyazz Magadra, Kedves...:-)))
Muth Ferencné
Engem nagyon megráz halálának híre. Olyan biztos voltam benne. Együtt gyászolom a többiekkel.
A Tündik bündije
@karma1: Igyekszem vigyázni.
Fejjel lefelé még nem repültem (ezek a gépek nem is nagyon volnának rá alkalmasak), de hurokfordulót már csináltam párszor, 1500-2000 méteren jó kis hátrafelé bukfenceket.
Abban a pillanatban, amikor fejjel lefelé van a föld, és az ember a holtponton egy másodpercre olyan állapotba kerül, mintha súlytalan lenne, hogy aztán után az ülésbe préselős sebességgel "zúgjon bele" a hurok második felébe - na, olyankor mindig visítani kell :-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.