Május végére elkészül az FTC új stadionja – jelentette be Kubatov Gábor, az egyesület elnöke, valamint Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos kedden sajtótájékoztatón.

A 22 500 néző befogadására alkalmas létesítmény 14 hónap alatt épül fel – ez rekord a kategóriájában. Az építési munkálatok várhatóan május 30-án fejeződnek be, majd két hónapig tart az átadás-átvételi procedúra, illetve a tesztüzem, augusztusban pedig a közönség számára is megnyithatja kapuit a létesítmény.

Kubatov: Európa legmodernebb stadionja épült meg

"Azért építünk stadiont, hogy a jövő generációjának példaképeket tudjunk állítani, valamint szeretnénk bebizonyítani, hogy a labdarúgás jó üzlet, és Magyarországon is lehet nyereségesen működtetni egy klubot" – jelentette ki Kubatov Gábor.

A létesítménnyel kapcsolatban az FTC elnöke elmondta, a kilenc szintes fejépület – a hozzátartozó háromszintes mélygarázzsal, kávézókkal, ajándékbolttal, valamint a VIP-vendégeket kiszolgáló helységekkel –, illetve a stadionrész nagyjából fele-fele arányban termeli majd a profitot.

Kubatov Gábor hangsúlyozta, Európa legmodernebb stadionja épült meg, a beruházás közel 40 százaléka már az építkezés alatt, illetve az azt követő egy éven belül visszafolyik a költségvetésbe adók és járulékok formájában. Az új aréna működése során a tervek szerint közepes kihasználtság mellett is hozzávetőlegesen további 400-600 millió forint adóbevételt termelhet. A régi stadionhoz képest az újat kilencven fokkal elforgatták, ezáltal jelentős terület szabadult fel, amelynek értékesítése további többmilliárdos állami bevételt jelenthet.

Kubatov: Európa legmodernebb stadionja épült meg

Kubatov Gábor kiemelte, hogy rendkívül biztonságos lesz a stadion, a tervezésnél négy csoportot vettek figyelembe, a hazai és az ellenfél ultrái mellett az átlagnézőkre, valamint a kiemelten fontos vendégekre is gondoltak, mind a négy "tábornak" külön bejárata lesz. Az FTC elnöke hozzátette, hogy a stadionban nem lesz készpénzes fizetés a kiszolgáló létesítményekben, a szurkolói kártyákat hamarosan lecserélik, a drukkerek pedig az erre feltöltött összegből vásárolhatnak majd.

A főbejárat elé visszakerül a Springer-szobor, illetve mellette kap majd helyet az ugyanakkora méretű, Albert Flóriánról, a klub aranylabdásáról készült alkotás is. Kubatov kiemelte: a legendás futballistáról a stadion korábbi, Gyáli úti szakaszát már átkeresztelték Albert Flórián útra, és gondolkoznak azon, hogy a korábbi Üllői út 129-es címről is ide "költözik" a stadion. A klub vezetése továbbra is a Népligetben dolgozik majd.

Fürjes Balázs a stadionbejárással egybekötött sajtóeseményen elmondta, a létesítmény megépítésében Európában egyedülálló technikai megoldásokat is alkalmaztak, példaképpen az egyedi wifi-rendszert emelte ki, amelyre minden belépésre jogosult személy csatlakozhat, a mérkőzések során pedig akár okostelefonon keresztül is visszanézheti a legizgalmasabb pillanatokat, vagy akár a büfébe is adhat le rendelést. Kiemelte a gyepszőnyeget is, ennek alapját angol szakemberek bevonásával keverték ki, a balatoni Ábrahámhegyről szállított homok és a speciálisan a fővárosi időjárás elemzése alapján kiválasztott műanyag szálak hozzáadásával, így sokkal tartósabb lesz. A gyepszőnyeget számítógépes rendszer figyeli majd, amely ha észleli, hogy a fűnek vízre vagy fényre van szüksége, automatikusan bekapcsolja az öntöző-, illetve a világító rendszert.

Fürjes Balázs hozzátette: az új Puskás Ferenc Stadion megépüléséig a magyar labdarúgó-válogatott hazai mérkőzéseinek többségét itt játssza majd.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
ez pont olyan borzalmasan néz ki mint a felcsúti - de gondolom hamar szétverik ezt is
dömdödöm
én gondolkodtam és arra meggyőződésre jutottam hogy itt ebben az országban
football mint népszerű sport egy valamilyen más verzióját űzik mint nyugaton vagy más országokban :-( miért van ez ? Az az elsődleges kérdés !
Dr. Felipe
Európa legmodernebb stadionja, Európában sehol nem jegyzett csapatnak.

Hajrá orbanisztán.
mariaberta
Majd szétverik tisztelt Fradi szurkolók.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.