Som — Idegesen, nyúzott arccal és üveges tekintettel járkált fel és alá J. György (23) a veszprémi kórház gyermek-intenzívosztálya előtt.

Forrás: Blikk
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lbs
Egyre jobban szaporodnak az ilyen - mosógép által okozott - balesetek.
Az ok általában mindig ugyanaz: Nem megfelelően volt a villamos hálózatra csatlakoztatva.

Ez így különben túl tudományosan hangzik. Miről is van szó?
Az új korszerű mosógépek használati utasításában az első mondatok egyike: "A hálózatra csaló csatlakoztatást bízza szakemberre."
Ennek műszaki előfeltétele, hogy a mosógép kábelén levő dugasz, csak védőérintkezővel rendelkező dugaszolóaljzatba (konnektorba) nyomható bele.
Az érintésvédelmet a dugasz két oldalán lévő fémből készült védőérintkező biztosítja azáltal, hogy az aljzat érintkezőjéhez csatlakozva a mosógép testét "0" földpotenciálra köti.
Ennek a jósága életvédelmi okból nagyon fontos!

Sok esetben ezt hagyják figyelmen kívül a mosógépek tulajdonosai!

Napjainkban terjed a műanyag vízvezetékcső.
Ebből adódóan viszont nem elég a régi módszerrel a vízvezetékhez csatlakoztatni a védőérintkezőre csatlakozó harmadik ún. védővezetőt (sárga/zöld színű) hanem megbízhatóan kell leföldelni!
Hogy ez mit jelent, most terjedelmi okok miatt nem taglalom, ezt csak villamos szakemberek végezhetik.
Utána pedig a védelem jóságát ÉV (Érintésvédelmi Mérés)-sel kell ellenőrizni és erről jegyzőkönyvet is ki kell állítani, amelynek egy példányát a tulajdonosnak át kell adni.

Ez azonban az elfogadható biztonság eléréséhez nem elég!
A mérést időről időre - legalább évenként - meg kell ismételtetni.

Nagyon hasznos lenne ha az energiaszolgáltató szakemberei végeznék ezt, hasonlatosan a gáztüzelésű fűtőberendezések kötelező kéményellenőrzéséhez!
A villamos energia legalább annyira alattomos lehet életvédelmi okokból mint a gáz, ha nem jobban, ezért a fokozott óvatosság mindenkinek az elemi létérdeke!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.