Sok vita folyik arról, minek nevezzük a jelenlegi magyar rendszert, amelyet a miniszterelnök illiberális demokráciának tart. Mennyire fér bele egy demokráciaértelmezésbe, mennyire mutat autoriter jegyeket. Tóth Gábor Attila jogásznak, a Debreceni Egyetem docensének nemrég megjelent könyve már címével is határozott választ ad a kérdésre: Nemdemokrácia. Az alkotmányjogi patológia és terápia alapjai. A mű nem ragad le a magyar példánál, a polgári demokrácia megbetegedésének több modelljét is vizsgálja. Nem a Fidesz találta fel a spanyolviaszt. A szerzővel beszélgettünk a hazai diagnózisról és a gyógyulás lehetőségeiről.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
hülye cikk...
" – Képzeljük el, hogy nincs szükség antibiotikumra, és a természet csodája folytán, egyszerű többséggel eljutunk a kompromisszumkészségig. Min és hogyan kellene változtatni? "...talán hagynád firkász, hogy elmondhassa amit akar...
RonaGyuri
Egy egyébként érdekes és tanulságos gondolatmenet,

nagyon nagy kár, hogy részben egy alapvető TÉVEDÉS-re (legyünk jóindulatúak és vegyük csak annak) épül

A nepszava.hu „Magyarországon ma egypárti és egyszemélyi uralom van, és ha nincs demokratikus választás, csak fájdalmasabb gyógymódok jönnek számításba” címmel számol be Tóth Gábor Attila jogász, a Debreceni Egyetem docensével való beszélgetésről, a nemrég megjelent könyve ürügyén.
A szerző szerint a „Nemdemokrácia. Az alkotmányjogi patológia és terápia alapjai” című mű arról elmélkedik, hogy: „a jelenlegi magyar rendszer, amelyet a miniszterelnök illiberális demokráciának tart, mennyire fér bele egy demokráciaértelmezésbe, mennyire mutat autoriter jegyeket.”!
A cikk sok érdekes megállapítást tesz, köztük erősen véleményeseket is, pl. a gengszterváltás alapvető minősítése.
Azonban egy dolog nagyon mellé ment, amit úgy emelt ki a szerző, hogy: „A mű nem ragad le a magyar példánál, a polgári demokrácia megbetegedésének több modelljét is vizsgálja.”!
Nos a dolog több rész persze vitatható, de a „magyar példa” és a „polgári demokrácia” egy mondatban??? Azt kell mondjam, hogy még a Kiegyezés utáni „béke-időkben” is csak erős jóindulattal lehet bele-látni!

Ahogy mondani szokás nincs rá társadalmi igény!! =))
Géza
Ez a nettó liberális-kommunista hazugság!
verőce21
A mi pusztaputyinunk véleménye szerint, Magyarország demokrácia, demokraták nélkül...! :)
rücsü41
Tóth Gábor könyvének címévem , annak a megállapításával , hogy ez ami itt van nálunk az nem demokrácia, teljes mértékben egyetértek.Ahol a kormány feje ellenőriz minden hatalmi ágat, és hatalmi ágak nem önállóan működnek és nem korlátozzák egymást ott nem lehet demokrácia!Ma az országban minden hatalmi ágat az államigazgatás feje a kormány és annak vezetője ellenőriz, minden döntés egy ember Orbán kezébe összpontosul, így demokratikus működésről szó sincs.Ebben az országban nincsenek fékek és egyensúlyok rendszere, így egyik hatalmi ág , az államigazgatás a többi hatalmi ág fölé nő , azok működését szabályozza ellenőrzi, és a másik hatalmi ág működésébe minden további nélkül beavatkozik ott nem lehet demokratikus működésről beszélni.Az egész állam nem a hatalmi ágak megosztásának alapján működik , autoriter hatalom van az országban , azaz egyszemélyi hatalom uralkodik, és minden állami és egyéb szerv ennek a hatalomnak a működése érdekében dolgozik!Festheti magát kékre , vagy pirosra Orbán Viktor ő egy majdnem diktátor csak még nem nevezi és nevezteti magát diktátornak, mert annak olyan peioratív jelentése van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.