jogalappal

A magyar védelmi ipar jelene

Az elmúlt években számos védelmi ipari bejelentést tett a kormány, melyek egy átfogó koncepció elemeiként alkotják a védelmi iparfejlesztés jelenlegi stratégiáját.

Megromlott a süti

Reggelre fél Magyarország arra ébredt, hogy nem töltenek be a híroldalak.

A kínai Huawei mellé került az orosz Kaspersky az amerikai tiltólistán

Hivatalosan 2022.03.25-én került fel az amerikai FCC tiltólistájára a Kaspersky, melyen elhíresült módon ott szerepel már a kínai Huawei, a ZTE, vagy épp egy kamerás arcfelismerőt vizsgáló adatvédelmi eljárásban Magyarországon is érintett, másik kínai gyártó, a Dahua.

Nyelvében él a Nemzeti Katonai Stratégia

Az empirikus szövegelemzésem eredménye: a 2021-es Nemzeti Katonai Stratégia a “globális” jelenségek mellett az “európai” és “regionális” térre jelentősebb hangsúlyt fektet, ahol felértékelődik a “nemzeti” fogalomhasználat.

Mik a legfontosabb változások Magyarország Nemzeti Katonai Stratégiájában?

Az elemzésem alapján úgy tűnik, hogy az új Nemzeti Katonai Stratégia megalkotói szerint 2030-ig terjedő időszakban jelentősen megnőhet Magyarország katonai konfliktussal való érintettségének esélye 2012-höz képest.

Ezermilliárdos honvédelmi költségvetés várható jövőre

A 2022-es költségvetés tervezetének XIII.

Ilyen is csak az USA-ban van: ellopott egy rendőrautót, majd menekülés közben még egyet

Valaki(k)nek egészen biztosan rossz napjuk volt tegnapelőtt a Cocoa Police Department-ben, mivel egy tolvaj elkötött egy rendőrautót tőlük.

Hasonló trükkel terjedt a litván atomkatasztrófa híre, mint amivel a magyar Honvédelmi Minisztériumot is megtámadták 2014-ben

Bár a hazai sajtó általában arról ír, hogy hamis nukleáris riasztásra figyelmeztet a lengyel atomügynökség, a legizgalmasabb mai "kibertámadás" (vagy inkább dezinformációs támadás) nem Lengyelországot, hanem Litvániát érte, méghozzá nagyjából azzal a trükkel, amivel 2014-ben a magyar Honvédelmi Minisztériumot is megtámadták.

Óriási üzlet lehet a magyar adatvagyon áruba bocsátása

Már az Országgyűlés előtt van a nemzeti adatvagyont, illetve a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) működését és eljárását szabályozó törvénytervezet.

Ügyintézésnél a személyes jelenléttel egyenértékű lehet majd a webkamera felvétele

A sikeres videotechnológiás azonosítás feltétele, hogy a videotechnológiás azonosítást lehetővé tévő elektronikus hírközlő eszköz képfelbontása és a kép megvilágítása alkalmas legyen az ügyfél nemének, korának, arcjellemzőinek felismerésére.

Hatalmas kiberbiztonsági baki történt az uniós védelmi miniszterek pénteki megbeszélésén

A pénteki, egyébként egyáltalán nem nyilvános, uniós védelmi miniszteri megbeszélés előtt a holland védelmi miniszter, Ank Bijleveld egy fotót tett ki az online meetingre való készülődésről a Twitterre.

Ahogyan több, mint két éve előre jeleztem: brazil KC-390 teherszállító repülőgépeket vásárol Magyarország

Eljött a nap, amikor jogalappal kijelenthető, hogy nem tévedtem, amikor több, mint két évvel ezelőtt, 2018.05.19-én – talán elsőként, de mindenképp az elsők között – írtam részletesebben arról, hogy nagy valószínűséggel KC-390-esek beszerzéséről tárgyal(t) a magyar kormány.

Jelentősen módosulhat a biometrikus adatok honvédelmi célú kezelése

Az Országgyűlés előtt van a honvédelmet érintő egyes törvények módosításáról szóló T/13657. számú törvénytervezet.

Óriási változást hozhat a honvédelem területén az Alaptörvény kilencedik módosítása

Óriási változást hozhat az Alaptörvény kilencedik módosításával kapcsolatos törvénytervezet, amelyet T/13647. számon, a mai napon nyújtott be dr.

A mesterséges intelligenciák jól tudták: Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást

Az utóbbi években a mesterséges intelligencia egyre pontosabban meg tudta jósolni a szavazások eredményeit, még akkor is, ha azok váratlanok voltak, mint amilyen például a Brexit szavazás volt.

A mesterséges intelligenciák Bidenre fogadnának

Aligha van – mesterséges intelligenciák által vizsgálható – izgalmasabb kérdés a következő napokra, minthogy milyen adminisztráció várható az amerikai elnökválasztást követően.

Felmentették az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter javaslatára döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy dr.

Aljakszandr Lukasenka üdvözletét küldte az ünneplő Magyarországnak

A fehérorosz állami BelTA hírügynökség szerint a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka üdvözletét küldte Áder János köztársasági elnök részére, az augusztus 20-i, Szent István napi nemzeti ünnep alkalmából.

Ezeken a településeken nyílik először Honvédelmi Sportközpont

A kormány megjelölte azt a tizenhat települést, ahol a Honvédelmi Sportközpontok kialakításával és fejlesztésével összefüggő program első ütemében Honvédelmi Sportközpont létesülhet majd.

Megöli a GDPR az oknyomozó újságírást?

A legújabb adatvédelmi határozatok fényében az oknyomozó és gazdasági újságíróknak ezentúl érdemes lehet előre szólni és bejelenteni az érintett gazdasági-politikai szereplőknek, hogy a személyes adataikat felhasználva szeretnének a jövőben kutakodni és abból következtetéseket levonni, esetleg profilt alkotni, ideális esetben...

Miniszteri biztost kapott magyar-amerikai védelmi együttműködés

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a 41/2020. (VII.

A magyar adatvédelmi hatóság szerint jogot sértett a Google, fizetnie kell

Az adatvédelmi hatóság megállapította, hogy a Google jogsértő módon járt el, majd a panaszos érintettet és saját magát is fizetésre kötelezte.

Milliárdos fejlesztések és létszámbővítés a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál

A 2021-es költségvetés szerint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat kiadási lehetősége a következő évben több mint 10 milliárd forinttal növekszik, ez többek között egy 60 fős létszámfejlesztést is lehetővé tesz, de a kormány, amikor szükséges, akár év közben is biztosítja azt az összeget, ami az új feladatokhoz éppen kell.

Jelentős átalakítások a Magyar Honvédségben, megszűnik az MH 54. Veszprém Radarezred

A Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) felső szintű vezetése és irányítása átalakítását követő működési tapasztalatok alapján az MH közép szintű vezetési feladatokat ellátó honvédségi szervezetek szervezeti felépítése és feladatrendszere átalakításra kerül, amelynek eredményeként létrejövő stratégiai, közép és...

Több száz EJDER YALÇIN és YÖRÜK járművet vett a Magyar Honvédség

Török sajtóértesülések szerint több száz katonai járműről szól a török Nurol Makinával, tavaly megkötött megállapodás.

Kiképző repülőgépek helyett kiképző repülőgépgyárat vásárolnak magyar befektetők?

Egy hónap sem telt el azóta, hogy arról írtam, hogy még magyar léptékkel is furcsa információhiány van a Zrínyi 2026 haderőreform egyik pontja tekintetében, amely szerint sugárhajtású kiképző repülőgépek beszerzésére is sor kerül majd.

A tervek szerint jövőre tovább növekszik a honvédelmi költségvetés

Benyújtásra került a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, amely értelemszerűen kiterjed a honvédelmi kiadások várható költségvetési kereteire is.

Kiberbiztonságot növelő korai figyelmeztető szolgáltatás indul a kormányzati infrastruktúra védelmére

A kormány határozatával döntött a kiberbiztonságot garantáló korai figyelmeztető szolgáltatás (EWS) igénybevételének szabályairól.

Módosul Magyaroszág afganisztáni szerepvállalása

A kormány Magyarország szövetségesi kötelezettségeinek teljesítése és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) katonai képességének fokozása érdekében visszavonta az afganisztáni Eltökélt Támogatás Műveletben (RSM) történő magyar katonai szerepvállalásról szóló korábbi, 1730/2014. (XII. 12.) számú korm. határozatot,...

Az adatbiztonság védelme a pedagógusok felelőssége is

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy bejelentés kapcsán állásfoglalást adott ki annak adatvédelmi vonatkozásairól, hogy a COVID-19 koronavírus járványra tekintettel bevezetett digitális oktatás során a gyakorlati órákon kiadott feladatok teljesítésének ellenőrzése céljából a tanárok gyakran a...