Az első atombomba felrobbantásával a világ megtanulta a fizika egyik legfontosabb és legnagyobb következményekkel járó alapelvét, a tömeg-energia ekvivalenciát, amit elsőként Albert Einstein demonstrált speciális relativitás elméletében, a mára már ikonikussá vált E=mc2 egyenletével, melyben E az energia, m a tömeg és c a fény sebessége. Bár azóta a fizikusok számtalan kísérlettel és számítással igazolták Einstein egyenletét, és számos technológia, köztük a mobiltelefonok és a GPS navigáció is függ tőle, az Arizona Egyetem fizikus professzora, az orosz származású Andrej Lebegy nagy vihart kavart azzal a feltevésével, mely szerint az egyenlet nem minden körülmények között marad fenn. Lebegy állításának kulcsa magának a tömegnek a meghatározásában rejlik. Az elfogadott nézet szerint nincs különbség egy mozgó objektum tömege és egy gravitációs mező által az objektumra ruházott tömeg között. Más szavakkal az első, amit tehetetlen, vagy inerciális tömegnek is nevezünk, idézi...

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Más szavakkal az első, amit tehetetlen, vagy inerciális tömegnek is nevezünk, idézi elő, hogy egy autó eldeformálódik, ha egy másik járművel ütközik, míg az utóbbira, a gravitációs tömegre általában "súlyként" tekintünk. Ez az egyenlőségi szabály a tehetetlen és a gravitációs tömeg között igen nagy pontossági szinttel került megerősítésre. "Számításaim azonban azt mutatják, hogy egy bizonyos valószínűségen túl, van egy nagyon kicsi, ugyanakkor valós esély, hogy az egyenlet megbukik a gravitációs tömeg esetében" - mondta Lebegy."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.