Négyévnyi csendet törtek meg a legnagyobb prímszám keresésében. A felfedezés a GIMPS (Nagy Internetes Mersenne-prím Keresés) keretében Curtis Cooper, a Közép-Missouri Egyetem matematikusának nevéhez fűződik. Az új prím, ami több mint 17 millió számjegyből áll, csupán a negyvennyolcadik valaha felfedezett Mersenne-prím, egyben a tizennegyedik, amit kifejezetten erre a 17. században azonosított prímszám típusra szakosodott számítógépes projekttel találtak. Mersenne-prímnek nevezzük a kettő-hatványnál eggyel kisebb, azaz a 2n-1 alakban felírható prímszámokat, ahol n szintén prímszám.

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"A korábbi csúcstartó 2 a 43.112.609. hatványon -1, amit 2008-ban ugyancsak a GIMPS-el találtak meg 13 millió számjegy alatt van. A tíz legnagyobb ismert Mersenne-prím a GIMPS-hez fűződik. Utoljára 2009-ben találtak Mersenne-prímet, ez azonban kisebb volt a 2008-as felfedezésnél. Cooper csúcsdöntő prímszáma 2 a 57,885,161. hatványon -1."
Pilóta
@Pilóta: "a 2n-1 alakban" >>> 2 az n-iken -1 alakot jelent:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok