Rendkívül közel, a Hold pályáján belül halad el bolygónk mellett február 15-én a 2012 DA14 aszteroida, azonban nem jelent veszélyt sem a Földre, sem a körülötte keringő műholdakra. Szabad szemmel nem, amatőr csillagász távcsövekkel azonban látható lesz a közel fél futballpályányi űrkőzet, amit tavaly fedeztek fel és a Földtől mért legkisebb távolsága pénteken mindössze 27680 kilométer lesz - 8000 kilométerrel közelebb kerül bolygónkhoz, mint az időjárási, kommunikációs és GPS műholdak, vagyis a geoszinkron pályán belül halad el. Az objektum méretét tekintve nagyjából megegyezik az 1908-as Tunguzka-eseményt előidéző aszteroidával.

Forrás: sg.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"A NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának Földközeli Objektum Program Hivatala már kizárta a következő, 2020-ra eső látogatás esetleges becsapódásának lehetőségét is. A spanyolországi Observatorio Astronómico de La Sagra csillagászai által 2012. elején felfedezett aszteroida a Földéhez hasonló - kissé elnyújtottabb pályán kering, ezért is kap kiemelt figyelmet a szakemberektől. Emellett a mostani elhaladás kiváló alkalom az űrkőzet tanulmányozására, különös tekintettel a tengely körüli forgás feltérképezésére. "A forgás irányának ismerete nélkülözhetetlen a jövőbeli pályája pontos meghatározásához, amiből megtudhatjuk, milyen közel kerül a Földhöz az elkövetkező években" - nyilatkozott a tanulmány vezetője, Michael Busch, az amerikai Nemzeti Rádió Csillagászati Obszervatórium (NRAO) munkatársa."
honeykiss
Hála elhúzott mint a vadlibák...remélhetőleg mind így tesz majd...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.