Az év végi ünnepi akciók alatt sokan gondolkodnak telefonváltáson. Nemcsak az elektronikai hulladékot csökkenti, de jelentősen hozzájárulhat az új készülék árához is, ha időben meglépjük a használt telefon eladását. Ehhez azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy hol adjuk el, hogyan és mennyiért a használt készülékünket. (x)

Most érdemes meglépni a használt telefon eladását

Kis magyarországi telefonstatisztika

A KSH adatai szerint 2022 második negyedévében a mobil előfizetések száma meghaladta a 13,5 milliót. Ebből nagyjából 11,2 millió szám van használatban, a többi előfizetésen lévő szám a különféle gépek közötti kommunikációt segíti.

Egy friss kutatásában az eNET ugy találta, hogy a használatban lévő mobilok közül 6,2 millió az okostelefon, azaz a készülékek nagyjából fele. A kutatás azt is kimutatta, hogy a felhasználók viszonylag gyorsan, átlag 1-2 évente mobilt váltanak, de nem minden esetben vesznek új készüléket. Ez pedig remek piacot jelent a használt telefon eladására.

Hogyan tudod megkönnyíteni a használt telefonod eladását?

Ha ilyesmin törjük a fejünket, akkor a használt telefon eladására érdemes már akkor felkészülni, mikor megvesszük a készüléket. Ez talán furcsán hangzik, de néhány előrelátó intézkedéssel megkönnyíthetjük a lecserélni kívánt készülék eladását.

Ilyen lépés például az eredeti számla megőrzése, amire azért van szükség, hogy egy esetleges későbbi eladásnál bizonyítani tudjuk a készülék valódi korát. Ez utóbbi ugyanis nem feltétlen pontosan kinyomozható a szériaszámból, mivel egy adott készüléket hosszabb időn át is értékesít a gyártó.

A másik ilyen apró, de előrelátó lépés a gyári töltő megkímélése. A legtöbb esetben ugyanis egy utángyártott töltő nem képes olyan sebességgel tölteni a telefont, mint a gyári eredeti, ezért a gyári töltővel a telefonokat könnyebb értékesíteni.

Hogyan árazd be a használt telefont eladás előtt?

Érdemes tudni, hogy a használt telefonok ára nem lineárisan csökken. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy új készülék a legkomolyabb értékvesztést a kibocsátás utáni fél, egy évben szenvedi el, utána pedig viszonylag stabilan, de már sokkal lassabban csökken az értéke.

A használt telefonok értékének csökkenése azonban ennél jóval bonyolultabb, mert a fentiek mellett például olyan tényezők is komoly hatással vannak, hogy az adott cég mikor dobta piacra a következő telefont, vagy éppen a későbbi szoftverfrissítések hány verzióig érhetőek el egy adott telefonon.

A hasznaltalma.hu alapos összehasonlító kutatást végzett, aminek eredményeként kiderült, hogy igen komoly különbség van az egyes telefontípusok értékvesztése között is. A leggyakoribb márkákat, a Samsungot, a Xiaomit és a Huaweit összehasonlítva a csúcskategóriás iPhone-nal úgy találták, hogy az iPhone jóval értéktartóbb, ugyanakkor meglepő módon az olcsó OnePlus telefonokkal összehasonlítva már az iPhone került ki vesztesként.

Ne gondoljuk hát, hogy a drága telefont drágán tudjuk eladni, vagy az olcsóbb már nem lesz eladható. Nagyon fontos viszont előzetes kutatást végezni, hogy reális árat tudjunk meghatározni a használt telefonunk eladása során.

Most érdemes meglépni a használt telefon eladását

Mikre érdemes még figyelni?

A használt telefon értékesítése nem csak mobiltelefon kereskedőn keresztül történhet. Érdemes körülnézni az online piacokon és a különféle hirdetési oldalakon, mert közvetlenül értékesítve jóval többet kaphatunk használt készülékünkért.

A hirdetés feladásakor sok felesleges kört spórolhat meg, ha az esetleges karcokat, hibákat lefényképezzük, így később nem származik belőle vita. Hasonlóan előrelátó lépés, hogy ha használt telefonunk eladása írott szerződéskötéssel történik, amiben szerepel, hogy a vevő a megtekintett állapotban vásárolta meg a készüléket. Ez szintén segít, hogy elkerülhetőek legyenek a későbbi viták.

Ne feledkezzünk meg a telefon gyári állapotának visszaállításáról sem, ami töröl minden általunk tárolt adatot, képet, telefonszámot a készülékről, így később illetéktelenek nem juthatnak bizalmas információinkhoz.

(x)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.